Košarka
69

Partizan savladao Crvenu zvezdu i osvojio ABA ligu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Košarkaši Partizana i Crvene zvezde odigrali su finale Final foura turnira ABA lige u Laktašima, a titula prvaka je pripala Partizanu, koji je slavio rezultatom 71:63.

Partizan je bolje otvorio utakmicu i napravio seriju od 7:0. Košarkaši Zvezde su se trznuli i smanjili na minus tri poena, a potom stigli i do izjednačenja pri rezultatu 9:9. Bolja igra je košarkašima Zvezde donijela prednost, pa je prva četvrtina završena rezultatom 18:14.

Druga četvrtina je također pripala Zvezdi, posebno u njenoj završnici, a rezultat je na kraju drugog perioda igre glasio 32:25. U ekipi Zvezde najefikasniji su bili Nelson sa 10 i Katić sa 6 poena, dok je za Partizan osam poena ubacio Musli.

Početkom drugog poluvremena Bertans je postigao trojku za Partizan i smanjio rezultat na 32:28. Serija od 8:2 je vratila crno-bijele u igru. To je bila najava još bolje serije Partizana koja je donijela i prednost nad Zvezdom na kraju treće četvrtine. Rezultat je glasio 50:45 u korist crno-bijelih.

Košarkaši Partizana su na otvaranju posljednjeg perioda igre došli na plus osam poena, a potom je Zvezda smanjila zaostatak na četiri poena. Treneri dva beogradska rivala Radonjić i Vujošević su zbog prigovora zaradili tehničke greške te su morali van dvorane. Ekipe su od tog trenutka vodili njihovi pomoćnici Gašić i Gurović. Partizan je dugo održavao prednost od osam poena, a u samom finišu je bilo i 10 poena razlike. Na kraju je bilo 71:63 za Partizan koji je osvojio ABA ligu.