Jedna šansa manje
0

Partizan dočekao loše vijesti iz turskog derbija, Fenerbahče nije "odigrao za njih"

D. P.
Velika drama u turskom derbiju (Foto: Anadolu Efes)
Velika drama u turskom derbiju (Foto: Anadolu Efes)
Košarkaši Anadolu Efesa slavili su na gostovanju protiv Fenerbahčea u 33. kolu Eurolige i tako napravili krupan korak ka plasmanu u doigravanje. Završeno je rezultatom 82:80 u korist gostiju.

Turski derbi za Fenerbahče nije bio bitan, jer su već osigurali play-off, dok je Efesu bio značajan jer se ekipa bori za plasman od 7. do 10. mjesta koje vodi u takozvani play-in.

Rezultat iz Istanbula pratili su i svi navijači Partizana, jer im je trebala pobjeda Fenerbahčea. No, favorizovani domaćin ipak nije opravdao ulogu favorita protiv Efesa.

Tokom svih 40 minuta na parketu se vodila velika borba i niti u jednom momentu ništa se nije moglo prognozirati. Na poluvrijeme se otišlo prednošću Fenera rezultatom 36:32, ali se gosti vraćaju u nastavku.

U završnici utakmice Efes pravi prvu značajniju prednost i dolazi do sedam poena prednosti 76:69.

No, u završnoj minuti imali smo pravu dramu. Rodrigue Beaubois pogađa trojku za Efes i plus pet na 40 sekundi do kraja, ali Marko Gudurić vraća istom mjerom u narednom napadu. Imali su domaći na kraju 3,8 sekundi da pokušaju trojkom doći do pobjede, ali nisu pogodili i Efes dolazi do pobjede.

Ovaj trijumf doveo je Efes na korak od plasmana u play-in. Efes u narednom kolu dočekuje Crvenu zvezdu i treba mu pobjeda za plasman u doigravanje, dok će Partizan tražiti pomoć svog gradskog rivala i eventualnim trijumfom nad Valencijom izboriti doigravanje.

Partizan može proći i s druge strane, ali su mu potrebna dva poraza Baskonije u posljednja dva meča te da pobjedom protiv Valencije izbori doigravanje.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Willy Clyburn s 21 poenom, dok je Shane Larkin postigao 15. Scottie Wilbekin je u Fenerbahčeu postigao 17 poena, a bivši reprezentativac BiH Tarik Biberović postigao je četiri poena za domaćina.

Tabela: