Košarka
4

Parker prestigao Kukoča i postao najuspješniji Europljanin NBA lige

Totalsport
Francuski košarkaš Tony Parker u nedjelju je postao najtrofejniji Europljanin u NBA ligi, nakon što je osvojio svoj četvrti naslov prvaka sa San Antonijem.

Parker je prestigao legendarnog hrvatskog košarkaša Tonija Kukoča, koji je s Chicago Bullsima osvojio tri naslova NBA prvaka.

Francuz je dosada bio izjednačen s Hrvatom sa po tri naslova prvaka, no nedjeljnom pobjedom protiv Miami Heata (sveukupno 4:1) Parker je postao jedini europski košarkaš koji je osvojio četiri NBA naslova.

"Obožavam košarkašku historiju. Biti najuspješniji europski košarkaš je velika čast za mene. Ponekad mi je nevjerovatno kada vidim svoje ime pored velikih imena poput Michaela Jordana ili Magica Johnsona", rekao je Parker, koji je ove sezone prestigao Johnsona po broju poena u doigravanju, te Jordana po broju asistencija.

"Odrastao sam sanjajući o NBA ligi. To su bili moji idoli. Ustajao sam se u 3 ujutro kako bih gledao Bullse u finalu. Smatram se jako sretnim i pokušavam maksimalno cijeniti ovaj trenutak u kojem se sada nalazim. Rijetkost je ostati u vrhu toliko dugo godina", rekao je Parker za Le Figaro.

NBA