Novi trener Slobode
21

Pandža: Svake godine želimo Ligu za prvaka, a za par godina i ABA 2 ligu

FENA
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Košarkaši OKK Sloboda pripreme za narednu sezonu počet će s novim trenerom, 15. augusta.

Igrače tuzlanskog kluba za bolji plasman od prošlosezonskog pripremat će jedan od najperspektivnijih trenera u regionu, Josip Pandža, donedavno trener Kaknja.

"S ljudima iz Tuzle dogovorio sam detalje angažmana, s tim što sam obavezan okončati još neke poslove u KK Kakanj, nakon čega ću preuzeti ekipu OKK Slobode. Bio sam u dilemi ostati u Kaknju, gdje sam postao bolji trener nego što sam bio kada sam došao, ili napraviti iskorak. Moja obitelj složila se s odlukom da, ipak, promijenim sredinu i prihvatim novi izazov u karijeri. Moram reći da sam u Kaknju imao sve uvjete za rad i napredak. Zahvalan sam ljudima koji su mi to omogućili", izjavio je Pandža u razgovoru za Fenu.

Kaže da ga je predsjednik OKK Slobode Aid Berbić kontaktirao više puta u posljednjih mjesec dana. Trenera s oreolom prvaka Evrope za kadete, za koje je igrao i igrač OKK Slobode Emir Čerkezović, pozvao je da zajednički realizuju ambiciozne planove kluba. Istina, "grande" planova bilo je i ranijih sezona, ali sve nije "pasalo" najbolje. Pogotovo lani, kada su Tuzlaci u sezoni promijenili tri trenera, spašavajući se ispadanja iz lige.

"Ugovor ću potpisati na četiri godine i nastojat ću napraviti selekciju igrača koja će odgovoriti na visoke prohtjeve košarkaške publike, koja je među najboljima u BiH. Drugim riječima, želim da svake godine igramo Ligu za prvaka BiH, a da što brže, barem za dvije godine, igramo u ABA 2 ligi. OKK Sloboda je stabilan sportski kolektiv i zaslužuje više od ostvarenog u minuloj sezoni", istakao je novi "coach" tuzlanskih košarkaša.

Treneri u OKK Slobodi nisu uvijek presudno uticali na angažovanje novih košarkaša, pa se dogodilo, na primjer, da je posljednji trener Tuzlaka Ivan Velić za dva američka košarkaša koje je zatekao u ekipi rekao kako ni po čemu ne zaslužuju dolazak u Tuzlu.

"Oko novih igrača možemo se dogovarati, ali ja biram tim i to je princip koga se nijedan trener koji drži do sebe neće odreći. Uostalom, ja odgovaram za ekipu, pa je i logično da je moja posljednja. Vjerujem da u tom pogledu neće biti problema", smatra Pandža.

Tridesetjednogodišnjem Vitežaninu ostavljena je mogućnost da sam izabere trenere koji će mu asistirati. Još nije odredio ko će mu biti pomoćnici u stručnom štabu OKK Slobode.

"To neće biti poseban problem, jer poznajem dosta ljudi u OKK Slobodi s kojima sam već sarađivao, kao što su Elvir Bijedić, Azur Sakić i drugi. Najvažnije da budemo jedan tim, a nadam se da će tako i biti kada se prihvatimo posla", zaključio je Josip Pandža, novi trener OKK Slobode.