Trener OKK Sloboda
29

Pandža: Šanse za SP ovise o najboljim igračima, Musa će imati šta pokazati u NBA ligi

Piše: D. B.
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Košarkašku reprezentaciju BiH u septembru očekuje drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini, a trener OKK Sloboda i nekadašnji član stručnog štaba našeg državnog tima Josip Pandža smatra da šanse za plasman postoje uz određene uvjete.

BiH će gostovati Finskoj 13 septembra, a potom će na domaćem terenu 16. septembra igrati protiov Češke. Očekuje se da će naš stručni štab moći računati na NBA košarkaše Jusufa Nurkića i Džanana Musu, što će za nas biti, kako Pandža smatra, ključno za uspješne kvalifikacije.

"Ovisimo isključivo o tome da li će se svi najkvalitetniji igrači odazvati pozivu selektoru. Nadam se da će svi najbolji biti tu, onda bismo imali ozbiljne šanse da se uključimo u borbu za odlazak na SP. Ostaje žal za utakmicom u Belgiji, gdje smo mogli pobijediti i tu pobjedu prenijeti u ovu fazu te tako biti bliže SP-u, ali i ovako nismo daleko u slučaju da se svi najbolji odazovu", izjavio je Pandža za FTV.

Musa je odlaskom u NBA ligu ostvario svoj san te je postao član Brooklyn Netsa. Pandža smatra da mladi košarkaš ima kvalitet za visok nivo pomenutog takmičenja.

"To je stepenica u karijeri za koju se odlučio, a koja je jako neizvjesna. Poznavajući njega, njegov karakter i pobjednički mentalitet, mislim da ima šta pokazati u NBA lige koja je puno jača od takmičenja koja je ranije igrao. Važno je da oni svakodnevno rade na popravljanju njegovih fizičkih karakteristika, a ako tijelo bude dovedeno u stanje da može parirati fizički jačim igračima, on će imati šta pokazati. Svi smo njegovi navijači, nadamo se da će ta karijera ići u smjeru u kojem očekujemo, a sigurno očekujemo puno", poručio je Pandža.