Košarka
1

Pandža: Pokazali smo da se možemo nositi s najjačim selekcijama

FENA
Josip Pandža (Foto: FENA)
Josip Pandža (Foto: FENA)
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ušla je u završnu fazu priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Tokom vikenda mladi bh. košarkaši odigrali su dva prijateljska susreta sa Španijom u kojoj su zabilježili polovičan učinak.

U prvom meču u Sarajevu Španija je slavila rezultatom 77:74, a BiH se revanširala u drugoj utakmici koja je odigrana u nedjelju u Vitezu rezultatom 79:67.

Izabranici selektora Josipa Pandže na taj su način pokazali da su spremni za debitantski nastup na SP-u koje će biti održano od 23. juna do 3. jula u Zaragozi.

Pandža je zadovoljan kako je njegov tim izgledao u drugom poluvremenu drugog meča i nada se da će do početka grupne faze svjetskog prvenstva, u kojoj će BiH odmjeriti snage sa selekcijama Francuske, Južne Koreje i Dominikanske Republike, njegovi igrači biti u najboljoj formi.

"U nedjelju smo odigrali dva različita poluvremena. U prvom nismo dobro stajali na terenu, pogotovo odbrambeno, dok smo u drugom imali vrhunsku energiju, odličnu odbrambenu postavku, te lagane poene iz tranzicije ili skoka u napadu. Nadam se da ćemo u prvom kolu svjetskog prvenstva biti u najboljoj mogućoj formi", izjavio je Pandža za Fenu.

Selektor BiH naglašava da je njegovim igračima dodatnu energiju davala i odlična publika u Vitezu, te da su utakmice protiv Španije pokazale nedostatke u igri bh. tima.

"Najveći posao nas očekuje u dizanju fizičkog stanja pojedinaca, to smo mogli vidjeti u ovim mečevima. U svakom slučaju, pobjeda protiv Španije još jednom je pokazala da se ova generacija bh. košarkaša može nositi s najjačim svjetskim reprezentacijama u ovoj starosnoj kategoriji", zaključio je Pandža.

Kadetska reprezentacija BiH trenirat će na Ilidži do 21. juna kada će otputovati na svjetsko prvenstvo u Španiju.