Košarka
0

Panathinaikos peti put evropski prvak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobjedom u finalu Eurolige odigranom u berlinskoj O2 Areni košarkaši Panathinaikosa okitili su se naslovom najbolje ekipe Staroga kontinenta, i to po peti puta u svojoj povijesti.

Za konačan trijumf atenska je ekipe morala svladati branitelja naslova, moskovski CSKA, a učinili su nakon briljantnog prvog i slabijeg drugog dijela s konačnih 73-71. Svojevrsna repriza finala od prije dvije godine dobila je isti rasplet u jednako uzbudljivoj završnici, s tom razlikom da su ove dvije ekipe bile mnogo raspucanije (93-91) u svom posljednjem finalnom ogledu.

Trener grčke ekipe Željko Obradović osvojio je svoj sedmi naslov evropskog klupskog prvaka, premda mu je ovaj opasno visio o tankoj niti. Imao je Ramunas Šiškauskas loptu za pobjedu u posljednjem napadu, no umjesto sigurnog prolaska kroz mrežicu, trica odluke otplesala je po obruču donijeviši radost grčkoj, a tugu ekipi koja je u nedjelju predala evropsku krunu konkretnijem suparniku.

Prema prvom poluvremenu (48-28 za PAO) malo je bilo onih koji su očekivali dramu na kraju utakmice. Za nju se pobrinula “crna rupa” grčke ekipe na prijelazu iz treće u posljednju četvrtinu utakmice kada CSKA radi seriju 17-0 i od 56-33 dolazi na šest poena zaostatka i ponovno otvara susret. Ipak, više od 70-69 i 72-71 nakon ubačaja Šiškauskasa moskovska momčad nije mogla.

Ključnim za pobjedu pokazala se sjajna obrana Dimitrisa Diamantidisa na Litavcu Šiškauskasu tokom cijeloga susreta, premda je i ona umalo kompromitirana posljednjom loptom. Stigao je peterostruki najbolji odbrambeni igrač lige ubaciti i deset poena, tri manje od vodećih strijelaca svoje ekipe Fotsisa i Spanoulisa. Jednak broj poena ubacili su Langdon i Šiškauskas za poraženu ekipu, koju je s poenom više (14) predvodio J.R. Holden.

Euroliga, finale:

Panathinaikos - CSKA 73-71 (21-16, 48-28, 56-46)