Zbog poraza CSKA
9

Otkrivena pozadina brutalnog napada na Šveda: Petorica ga pretukla zbog pada na kladionici

E. B.
Aleksej Šved je gledao posljednju utakmicu CSKA u ovoj sezoni (Foto: CSKA)
Aleksej Šved je gledao posljednju utakmicu CSKA u ovoj sezoni (Foto: CSKA)
Slavni ruski košarkaš Aleksej Šved se uspješno oporavlja nakon brutalnog premlaćivanja koje je doživio početkom mjeseca.

Tridesetčetverogodišnji bek CSKA je brutalno pretučen na ulici u Moskvi, te je danima ležao u bolnici s teškim povredama glave.

Šved se nedavno pojavio na utakmici play-offa VTB lige kada je njegov CSKA pobijedio Zenit rezultatom 72:69 i sa 4-1 u seriji završio sezonu na trećem mjestu.

CSKA prvi put u historiji VTB lige nije ušao u finale, a upravo je zbog poraza u polufinalu od Lokomotiv Kubana rezultatom 104:103 kojom su Moskovljani izgubili seriju sa 4-3 bio meta petorice huligana.

"Pretrpio sam teške povrede, ali oporavak ide dobro. Imao sam kontuziju mozga, hematom, zrak je ušao u frakturu lobanje, a još uvijek ne čujem dobro na lijevo uho", ispričao je Šved, kojeg su iz bolnice otpustili 9. maja, osam dana nakon napada.

Službena istraga o napadu je u toku, a Šved je rekao kako zna i razlog zbog kojeg je pretučen. On tvrdi da su ga napali ljudi koji su se kladili na CSKA i izgubili velik novac zbog tog poraza.

"Ti momci koji su se kladili na našu pobjedu i izgubili novac su su naletjeli na mene nakon utakmice i počeli su me vrijeđati. Okružili su moju suprugu i mene, a onda ih je došlo još, pa nismo mogli pobjeći. Odjednom su me počeli udarati s leđa po nogama i po glavi. Ničeg se više ne sjećam, odmah sam prevezen u bolnicu", rekao je Šved, kojem je dijagnosticirana retrogradna amnezija.

Iako su ruski mediji počeli nagađati da li ovo znači i kraj Švedove sjajne karijere, on je to demantovao.

"Osjećam se bolje, vratit ću se igrati iduće sezone, neću prekinuti karijeru", poručio je Šved, nekada jedan od najboljih košarkaša Evrope.