Razmjena osuđenika
83

Oslobođena košarkašica nakon 10 mjeseci sletjela u SAD, usrećena je i Jonquel Jones

D. P.
Griner snimljena nakon slijetanja u SAD (Foto: Screenshot)
Griner snimljena nakon slijetanja u SAD (Foto: Screenshot)
Tačno 10 mjeseci nakon što je otputovala u Rusiju kako bi igrala košarku, slavna Amerikanka Brittney Griner konačno se vratila u svoju zemlju.

Umjesto da zaradi novac, kao i brojne WNBA zvijezde koje tokom pauze u Americi idu igrati u Rusiju, Brittney Griner je završila u zatvoru. Po slijetanju u Moskvu pronađeno joj je ulje kanabisa i zbog toga je osuđena na zatvor.

Nakon višemjesečnih pregovora, Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su razmjenu zarobljenika. Za oslobađanje košarkašice, SAD će Rusiji izručiti u razmjeni ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Griner je jutros konačno stigla u SAD i u svoju rodnu državu Teksas. O svemu se oglasio predsjednik SAD-a Joe Biden koji je saopćio da je Griner odlično raspoložena te da su joj potrebni vrijeme i prostor za oporavak.

Ona je avionom prebačena u San Antonio, u blizini svog rodnog grada Houston, gdje će joj biti ponuđena medicinska njega nakon što je nekoliko mjeseci provela u ozloglašenom ruskom zatvoru.

Na dočeku se nije pojavila njena supruga Cherille Griner, koja je snimljena u Bijeloj kući s predsjednikom Bidenom u trenucima kada je saopćena odluka da će košarkašica biti oslobođena.

Ovoj vijesti obradovala se i doskorašnja reprezentativka Bosne i Hercegovine Jonquel Jones, koja je poručila kako se njena sestra vraća kući.

"Kad vam kažem, ništa mi danas ne može uništiti raspoloženje. Moja sestra se vraća kući. 'BG' je oslobođena", napisala je Jones na Twitteru.