Košarka
0

Orlando plaća porez na luksuz zbog Türkoglua

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Iako je izabrao status slobodnog igrača godinu dana prije isteka ugovora s Orlandom, finalistom NBA doigravanja, to ne znači da će turski košarkaš Hidayet Türkoglu napustiti floridski klub.

Potvrdio je to sam 30-godišnji krilni igrač doprvaka, kao i direktor kluba Alex Martins.

  • Čak ako ćemo morati plaćati porez na luksuz zbog Hede, gledat ćemo ga zadržati – izjavio je Martin.

Porez na luksuz u NBA ligi plaćaju klubovi koji probiju granicu “salary capa”, te on iznosi 100% od iznosa za koji je “cap” prebačen.

  • Činjenica da sam odabrao status slobodnog agenta ne znači da ću napustiti Orlando – izjavio je Türkoglu, koji je bio najbolji igrač Magica u finalnoj seriji NBA doigravanja, koje je njegova momčad od LA Lakersa izgubila 4-1.

  • Tražim samo najbolje za sebe i svoju porodicu. Nadam se da će sve ispasti dobro i da ću ostati u Orlandu. Ovdje u Orlandu sam zapravo postao ovakav Türkoglu kakav sam danas.

Pred Turčinom je posljednja godina šestogodišnjeg ugovora vrijednog 36 miliona dolara. U njoj mu je zagarantovana plata od 7,3 miliona. Klub iz Orlanda pustit će da zainteresirani klubovi na NBA tržištu pošalju ponude za Hedu, te im time pomognu "procijeniti" stvarnu Turčinovu vrijednost. Moći će zadržati igrača ponude li identičnu svotu kao najbolji ponuđač.