Košarka
0

Orlando iznenadio Detroit, Iverson osramotio New Orleans

Klix.ba
Michael Curry nije uspio čuvati T-Maca
Michael Curry nije uspio čuvati T-Maca
Tracy McGrady je uspio osramotiti najbolji obrambeni tim lige. Allen Iverson se pridružio najvećim playoff strijelcima svih vremena.

Tracy Mcgrady je postavio playoff rekord svog tima sa 43 poena pomogavši Orlando Magicsima da pobjede prvoplasiranu momčad Istočne konferencije Detroit Pistonse rezultatom 99-94, čime su poveli u prvoj rundi doigravanja.

"Taj tip je vjerovatno jedan od najboljih igrača na planeti", rekao je trener Detroita Rick Carlisle. "Znamo to, i znamo da će dati poprilično poena i uradit poprilično spektakularnih stvari. Ali ako bude davao više od 40 poena svaku utakmicu, biće to jako teško za nas".

Šest igrača Pistonsa je pokušalo čuvati najefikasnijeg strijelca lige, koji je imao šut 15/28 iz igre te 10/12 sa linije slobodnih bacanja. Što čini ovu pobjedu još impresivnijom jest da je Detroit dopuštao prosječno samo 87,7 poena svojim protivnicima da postignu tijekom ove sezone. Nijedan tim nema taj prosjek manji od 90. "Osjećao sam da mogu pogoditi svaki šut", rekao je McGrady.

McGrady, čiji je ovogodišnji prosjek od 32,1 poena po utakmici njegov najbolji učinak u petogodišnjoj karijeri, je dao dva slobodna bacanja 46,5 sekundi prije kraja utakmice. Gordan Giriček, koji je imao problema sa ličnim greškama, iako je odigrao jednu od najlošijih utakmica u dresu Orlanda (4 poena), dao je 2 ključna slobodna bacanja u zadnjim sekundama utakmice zapečativši pobjedu za Magicse. Prijašnji playoff rekord u postignutim poenima za Orlando je držao Penny Hardaway, inače McGradyjev idol. Od svih sjajnih učinaka u prvim utakmicama ovogodišnjeg doigravanja, Allen Iverson je imao najbolji. I ne samo to, nego je to jedan od najboljih učinaka u NBA istoriji. Iverson je dao 55 poena u sinoćnjoj utakmici, sa za njega nevjerovatno preciznim šutem (21/32), gdje je premašio svoj prijašnji rekordni učinak od 54 postignuta poena, pomogavši Philadelphia 76ersima da poraze New Orleans Hornetse rezultatom 98-90.

"To je bila njegova uvjerljivo najbolja utakmica dosad", rekao je trener Philadelphije Larry Brown. Iverson je postigao 20 poena u četvrtoj četvrtini te pomogao svom timu da zadrži vodstvo u 12 posljednjih minuta veoma tijesne, i napete utakmice.

Iverson se pridružio Michaelu Jordanu, Ricku Barryu, Charlesu Barkleyu, Wiltu Chamberlainu i Elginu Bayloru, koji su jedini igrači koji su postigli 55 ili više poena u jednoj playoff utakmici. Michael Jordan drži rekord sa 63 poena.

Rezultati:

ISTOK Detroit Pistons (0) - (1) Orlando Magic 94:99 Philadelphia 76ers (1) - (0) New Orleans Hornets 98:90

ZAPAD Minnesota Wolves (0) - (1) LA Lakers

98:117