{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Olimpijski šampioni stigli kući: Hvala vam za radost

2.8.2015. u 11:54
1.866
60
Olimpijski šampioni stigli kući: Hvala vam za radost
1.866
Kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja se okitila zlatom na Olimpijadi mladih (EYOF) u Tbilisiju pobijedivši favoizovanu Španiju, stigla je kući. Novinari i stotinjak građana, uglavnom rodbina i prijatelja bh. predstavnika, dočekali su danas mlade šampione ali i druge olimpijce gromoglasnim aplauzom.
Izabranici selektora Josipa Pandže su na ovom takmičenju bili: Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Lazar Mutić, Emir Čerkezović, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Timur Ovčina, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Nikola Đaković i Amar Barukčija.

Oni su prvi predstavnici jednog kolektivnog sporta koji je BiH predstavljao na EYOF - u, ali su uprkos tome u svoju domovinu donijeli zlato.

Josip Pandža, trener šampiona, istakao je danas na konferenciji za medije da su njegovi momci zaslužili trijumf. Kaže, dali su sve što se od niih tražilo.

"Ovo pripada njima, zaista su ovo zaslužili", kazao je Pandža.

Džanan Musa, kapiten mladih košarkaša, zahvalio se svima, naročito Košarkaškom savezu BiH koji im je omogućio odlazak u Tbilisi.

Momci su ginuli"Momci koji su iza mene ginuli su, sve dali za državni dres i zaslužili su ovo", kazao je Musa.

Dodao je da, iako je ekipa napravila odličan rezultat, na tome neće stati.

"Idemo u Litvaniju po ako ne po isti onda po najbolji mogući rezultat", kazao je Musa.

Emocije koje su vladale u prostorijama aerodroma kulminirale su obraćanjem Haruna Mahmutovića, generalnog sekretara KS BIH.

Podsjećamo, naši zlatni momci su umalo diskvalifikovani sa prvenstva zbog činjenice da kotizacija za učešće na Eurobasketu nije uplaćena. Tako je ovaj historijski uspjeh napravljen zahvaljujući obećanjima i datoj riječi ljudi iz Košarkaškog saveza BiH.

"Ako postoji vapaj, ovo je taj. Morate pomoći ovim mladim ljudima" kazao je danas Mahmutović rasplakavši se te napustivši konferenciju za medije.

Prisutnima se obratio i Izet Rađo, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH istaknuvši da je izuzetno zadovoljan zbog činjenice da su se svi sportisti iz Tbilisija vratili sa svojim najboljim rezultatima.

Rezultati zahvaljujući nadljudskom naporu"Zamislite kakve bi rezultate imali kada bi iza ovakvih momaka stajala država. Potrebno je promjeniti koncept finansiranja sporta i podržati ovakve sportiste, finansiranje dobrih rezultata, mora biti bolje", kazao je Rađo.

Nihad Selimović istakao je kako uspjeh naših košarkaša nije rezultat sistemskog ulaganja u sport već nadljudski napor i individualni rad sportista te je naglasio da naši sportisti ukoliko ne dobiju konkretnu podršku neće moći ni ostvarivati ovakve uspjehe.

Na EYOF-u ove godine naša zemlja je imala predstavnike i u atletici, džudou, plivanju ali i gimnastici.

Zapažene uspjehe ostvarili su Meliha Salkić koja je osvojila peto mjesto u bacanju diska te je bila veoma blizu bronzane medalje kao i Belmir Brkanović u disciplini 2000 metara sa preprekama te Katarina Lemez u utrci na 800 metara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: