Pred novim izazovima
5

OKK Spars: Bili smo prinuđeni prepoloviti budžet nakon historijskog uspjeha

K. H.
U prostorijama OKK Spars danas je održana konferencija za medije podovom utakmice 6. kola ABA 2 lige između OKK Spars i KK Helios Suns Domžale, na kojoj se, pored utakmice, pričalo i o drugim stvarima koje se dešavaju u i oko kluba.

Na početku konferencije za medije javnosti se obratio privremeni trener OKK Spars, Nermin Selimović.

"Što se tiče sutrašnje utakmice protiv Heliosa, radi se o jednoj sigurno dobroj ekipi, a to potvrđuju i njihovi rezultati. U prvih pet kola imaju tri pobjede, iako su sve zabilježene na domaćemj parketu. Mi smo dobro odigrali prošlu utakmicu u Bratuncu. Mislim da je ekipa dobro odreagovala na "šok" koji je uslijedio promjenom trenera. Momci su dali sve od sebe i energetski smo bili na izuzetno dobrom nivou. Iskreno se nadam da je ovo početak naših dobrih rezultata i očekujem da sutra budemo na jednom dobrom energetskom nivou i da ćemo s dosta pameti odigrati utakmicu i doći do prve pobjede u ABA 2 ligi", rekao je privremeni trener Nermin Selimović.

Medijima se obratio i Branislav Đekić koji je rekao da očekuje tešku utakmicu.

"Očekuje nas teška utakmica. Kao što je trener rekao, ekipa Heliosa je pokazala dobar kvalitet u prethodnim utakmicama, tako da mi moramo svoju energiju i koncentraciju usmjeriti na igru i prekid serije loših rezultata u ABA 2 ligi", kazaoa je Đekić.

Prisutni predstavnici medija su bili zainteresovani za trenutna dešavanja u klubu, promjenu trenera, finansijsko stanje, u tom kontekstu su i postavili nekoliko pitanja direktoru, odnosno privremenom treneru Nerminu Selimoviću.

"Nismo očekivali da će doći do ovakve situacije. Mislim da smo mi odigrali pripremni period iznad naših realnih mogućnosti. To je dovelo do blagog "zavaravanja" i imali smo puno veća očekivanja. Kada je u pitanju ABA 2 liga, u ovih prethodnih pet kola, da smo samo dvije utakmice pobijedili mislim da bi to bilo sasvim uredu. Nažalost, nije se desilo i trener Šehovac je odlučio napraviti jedan "šok" i podnijeti ostavku. Što se tiče mog preuzimanja ekipe, iskren da budem nemam nikakve trenerske ambicije, niti sam ikada imao. Treneri koji su trenutno na slobodnom tržištu, ili ne zadovoljavaju naše kriterije ili je to nešto što prelazi budžet koji mi možemo da pokrijemo. Tako da je uprava kluba odlučila, da ovako nastavimo dok ne pronađemo rješenje", rekao je Selimović.

Novinari su se osvrnuli na rezultate postignute u prethonoj sezon, koja je bila najuspješnija u historiji kluba i podvukli paralelu sa trenutnim stanjem, te su tražili odgovor na pitanje da li su finansije jedan od problema i da li je vlast zainteresovana za sport u našem gradu, odnosno državi.

"Jako je loša situacija po pitanju pronalaska sredstava – sponzora. Prošle sezone smo imali izuzetan rezultat, ali jako je mali odziv bio, 3-5 posto sponzorskog novca. Od općina, grada, gradske uprave, apsolutno ni 1KM nije došla u klub. Mi nemožemo to nositi na svojim leđima bez podrške i morali smo se vratiti jedan korak unazad i budžet je prepolovljen za više od 50% u odnosu na prošlu sezonu“, dodao je Selimović koji je kraj konferencije za medije iskoristio da pozove sve navijače da dođu na utakmicu protiv Heliosa.

"Pozivamo navijače da nas i sutra, kao i svaku utakmicu do sada, podrže i da uz njihovu pomoć i pune tribine dođemo do pobjede", za kraj su dodali Selimović i Đekić.