Košarka
66

OI Rio: Srbija u dramatičnoj završnici pobijedila Hrvatsku, SAD lagano protiv Argentine

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
U četvrtfinalu košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Srbija je nakon veoma uzbudljive završnice savladala Hrvatsku rezultatom 86:83. Ranije su Sjedinjene Američke Države bez problema porazile Argentinu (105:78).

Prva četvrtina susreta između Srbije i Hrvatske protekla je u ujednačenoj igri pri čemu nijedan tim nije uspijevao napraviti veću razliku od pet poena, a to je uspjelo Srbiji prilikom vodstva 13:8. Nakon 10 minuta igre bilo je 20:19 za Srbiju.

Druga četvrtina pripala je Hrvatskoj koja je zaigrala mnogo bolje i do kraja poluvremena preokrenula na 38:32.

Ključni period igre desio se u posljednje četiri minute igre treće dionice kada Srbija sjajnom serijom stiže do prednosti 66:52 pred početak posljednje četvrtine.

Hrvatska je uspjela smanjiti razliku i uvesti meč u dramatičnu završnicu, ali do preokreta nije uspjela doći. U posljednjem napadu Bojan Bogdanović je šutirao sa linije za slobodna bacnja te nešto više od dvije sekunde prije kraja pogodio prvo bacanje za 86:83, a onda promašio drugo, ali Hrvatska se nije uspjela izboriti za šut za tri poena i poentirati.

Ponovo je najbolji strijelac Hrvatske bio Bojan Bogdanović koji je ubacio 28 poena, a pratio ga je Hezonja sa ubačenih 16 poena. Na drugoj strani, u redovima Srbije je sa 18 poena najbolji strijelac bio Bogdan Bogdanović.

Srbija će u polufinalu igrati protiv Australije (u 00:00 sati u noći sa petka na subotu).

Hrvatska: Babić 4, Kruslin, Stipčević, Simon 8, Hezonja 16, Šarić 7, Ukić 4, Planinić 6, Bilan 10, Šakić, Arapović, Bogdanović 28.

Srbija: Teodosić 9, Simonović, Bogdanović 18, Marković 12, Kalinić 6, Nedović, Birčević, Raduljica 12, Jokić 12, Štimac, Jović 9, Mačvan 8.

Ranije su Sjedinjene Američke Države bez problema savladale Argentinu rezultatom 105:78 i zakazale duel sa Španijom u polufinalu (sutra 19:30 sati). Bit će to repriza finala iz Londona 2012. godine kada je Amerika osvojila zlato.

Sjajni Kevin Durant sa 27 poena predvodio je SAD, dok je za Argentinu 15 poena ubacio Scola. Manu Giniobili je odigrao svoj posljednji meč u dresu Argentine i postigao je 14 poena. Ovo je bio oproštajni meč i za Andresa Nocionija koji je ubacio 12 poena.