Košarka
59

OI Rio: Sjajni Bogdanović sa 33 poena donio Hrvatskoj pobjedu nad Brazilom

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatska je u 3. kolu grupe A košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru rezultatom 80:76 savladala Brazil.

Brazil je meč otvorio sa serijom 5:0 i bio je u prednosti sve do pred kraj pete minute prve dionice kada Hrvatska izjednačuje na 12:12, a onda tricom Ukića prelazi u vodstvo. Kapiten Hrvatske Ukić je u tom trenutku imao sedam postignutih poena od ukupno 15 poena Hrvatske. Domaćin nije tu stao, već se brzo vratio i preokrenuo na 17:15, ali je tim Ace Petrovića do kraja četvrtine preokrenuo na 19:17.

Dinamika meča i promjene rezultata desile su se i početkom druge četvrtine kada Brazil dolazi do prednosti, ali vrlo brzo Hrvatska uzvraća i kasnije dolazi do svoje najveće prednosti od devet poena razlike kada je bilo 31:22. Na poluvrijeme se otišlo uz vodstvo Hrvatske od 10 poena razlike (41:31), a prvo ime meča bio je Bojan Bogdanović koji je u tim trenucima imao 16 poena na svom kontu.

Neumoljivi Brazil se ponovo brzo primakao na četiri poena razlike u trećoj četvrtini, ali kako je vrijeme odmicalo Hrvatska je ponovo vratila prednost koju je imala na poluvremenu, a onda stigla i do 12 poena razlike kada je bilo 55:43. U posljednju dionicu meča ušlo se uz rezultat 59:50.

Tek tada su uslijedila prava uzbuđenja. Iako ni u jednom trenutku Brazilci nisu vratili prednost, meč su neprestano vraćali u neizvjesnost. Ipak, na krilima sjajnog Bogdanovića Hrvatska je upisala svoju drugu pobjedu na Olimpijskim igrama. Na kraju je bilo 80:76.

Fenomenalni Bogdanović je meč završio sa čak 33 poena. Pratio ga je Šarić sa 15 poena. Njih dvojica bili su jedina dva igrača Hrvatske sa dvocifrenim brojem poena.

Sa 16 poena Barbosa je bio najbolji strijelac Brazila, a 12 poena ubacio je Marquinhos.

Hrvatska je ranije savladala veliku Španiju i izgubila od Argentine, dok je Brazil izgubio od Litvanije i također savladao Španiju.

Brazil: Neto, Felicio, Benite 5, Huertas 10, Garcia 6, Giovannoni 11, Hilario 5, Marquinhos 12, Barbosa 16, Lima 11, Hettsheimer, Luz.

Hrvatska: Babić 2, Kruslin, Stipčević, Simon 6, Hezonja 6, Šarić 15, Ukić 7, Planinić 5, Bilan 6, Šakić, Arapović, Bogdanović 33.

Tabela:

  1. Hrvatska 5
  2. Argentina 4
  3. Litvanija 4
  1. Brazil 4
  2. Španija 2
  3. Nigerija 2