Košarka
0

Odigrane prve utakmice NBA playoffa

Klix.ba
Marbury nakon pobjedničke trice
Marbury nakon pobjedničke trice
Već u prvim utakmicama nije falilo uzbuđenja, a najveće se dogodilo u San Antoniju, gdje su Sunsi pobjedili najbolju ekipu regularne sezone.

Očito je da ekipi Tima Duncana ne odgovara tim iz Phoenixa. Tokom regularnog dijela sezone su izgubili čak 3 od 4 odigrana susreta, i jedini su tim u ligi sa pobjedničkim omjerom nad tom ekipom. Loša sreća za Spurse se nastavila i u doigravanju, jer su izgubili prednost domaćeg terena već u prvoj utakmici playoffa.

Dva puta u zadnjim sekundama susreta su Sunsi dali trojku Spursima. Prvu je dao njihov rookie, i jedan od kandidata za najboljeg novajliju godine, Amare Stoudemire, izborivši produžetak. Drugu, i odlučujuću, je u posljednjoj sekundi produžetka dao Phoenixov čudotvorac Stephon Marbury. Obje trojke su ušle od tablu.

"Držali su se uz nas tokom cijele utakmice, i to im je dozvolilo da dođu do tog posljednjeg šuta", rekao je Tim Duncan, koji je u ovoj utakmici dao 17 poena i ugrabio 13 skokova. "Sada se moramo vratiti u ponedjeljak (u sljedećoj utakmici)". Drugo veliko iznenađenje su sinoć priredili igrači Bostona, svladavši u gostima trećepostavljenu momčad Istoka - Indiana Pacerse. Vođeni sa 40 poena Paula Piercea, Celticsi su pobjedili rezultatom 103-100 u prvoj rundi playoffa.

Pierce je dao 21 od svojih 40 poena u posljednjoj četvrtini, u kojoj su se Celticsi vratili iz minusa od 16 poena. Ne treba zaboraviti napomenuti da je Pierce pucao 21 put sa linije slobodnih bacanja, a nije nijednom promašio, postigavši playoff rekord za najviše slobodnih bacanja bez promašaja.

Ove godine se prva runda playoffa produžila, te za razliku od prošle godine ide se na 4, a ne na 3 pobjede da bi se prošlo u drugu rundu.

Rezultati:

ISTOK New Jersey Nets (1) - (0) Milwaukee Bucks 109:96 Indiana Pacers (0) - (1) Boston Celtics 100:103

ZAPAD San Antonio Spurs (0) - (1) Phoenix Suns 95:96 (OT) Sacramento Kings (1) - (0) Utah Jazz

96:90 Dallas Mavericks (1) - (0) Portland Blazers 96:86

NBA