Košarka
3

Obolio pred same pripreme: Uprkos rijetkoj bolesti Isaiah Austin izabran u NBA draft

Klix.ba
Mladi američki košarkaš Isaiah Austin nije regrutovan niti u jedan NBA tim u četvrtak navečer, no ipak će živjeti dio svog sna jer je povjerenik Adam Silver odlučio da Austin bude dio NBA drafta.

"Poput drugih mladih muškaraca koji su ovdje večeras, Isaiah je uložio beskonačno mnogo truda i posvećenosti u potencijalnu karijeru košarkaša i želimo da mu osiguramo ispunjenje barem dijela sna. Zato, zadovoljstvo mi je reći da je Isaiah Austin izabran za NBA draft 2014", rekao je Silver u Barclays centru tokom čitanja imena izabranih igrača.

Austin, kojem je dijagnosticiran Marfanov sindrom nekoliko dana prije fizičkih testova za NBA draft, zastao je kako bi obrisao suzne oči a potom se popeo na binu i rukovao sa Silverom dok je publika aplaudirala.

Prije nego mu je dijagnosticiran rijetki genetski poremećaj koji utječe na srce, očekivalo se da će Austin zaigrati u nekom od NBA timova, i to je otkriveno čak nakon što je ostao djelimično slijep i izgubio desno oko.

Marfanov sindrom se može uspješno liječiti, ali kontakt sportovi su zabranjeni jer postoji opasnost da dođe do fatalnog oštećenja aorte.

"Bila je ovo teška sedmica za mene. Imao sam ogromnu podršku od ljudi širom svijeta koji su kazali da se mole za mene. Ne postoje riječi kojima bih se dovoljno zahvalio njima", rekao je Austin.

No, Austin neće u potpunosti napustiti košarku. dobio je ponudu da se priključi trenerskom timu Baylor Coach Scott Drewa.

"Imam cijeli život pred sobom. Neću samo sjediti niti žaliti što neću moći aktivno igrati košarku jer još uvijek mogu biti uključen u igru na neki način", rekao je optimistični Austin.

NBA