Huligani uhapšeni
6

Objavljene prve fotografije Alekseja Šveda nakon stravičnog premlaćivanja

H. H.
Aleksej Šved sa delegacijom CSKA Moskve (Foto: Instagram)
Aleksej Šved sa delegacijom CSKA Moskve (Foto: Instagram)
Ruski košarkaš Alekseaja Šved (34) prije dva dana je u Moskvi brutalno pretučen od strane nekoliko huligana, a zbog zadobijenih povreda je završio u lokalnoj bolnici gdje su ga posjetili čelnici njegovog kluba CSKA.

Napad se dogodio dok je slavni košarkaš izlazio iz jednog restorana u Moskvi, a izvelo ga je nekoliko huligana koji su uhapšeni.

Do sukoba je došlo u hodniku restorana, a nakon što je Šved s petoricom muškaraca ušao u verbalni sukob, sve je preraslo u haos.

Košarkaš CSKA je dobio udarac u glavu od kojeg je pao i glavom udario u ivičnjak te je nakon toga obilno krvario iz glave i uha.

Navodno su ga htjeli i "dokrajčiti", ali osoblje restorana doskočilo mu je u pomoć.

Košarkaš nije bio u alkoholiziranom stanju, a sve je navodno rezultiralo povredama opasnim po život. Rusi pišu da ima prijelom temporalne kosti, prijelom baze lobanje i amneziju.

Ipak, sjajni košarkaš je van životne opasnosti, a iz CSKA su mu poželjeli što brži oporavak uz zajedničku fotografiju iz bolnice koju su podijelili.

Šved će u decembru ove godine napuniti 35 godina, a tokom karijere je bio je šampion Eurolige sa CSKA (2008.), član idealne petorke Evropskog prvenstva (2017.), MVP Eurokupa (2017.) i najbolji asistent Eurolige (2021.).

S pravom je godinama nosio epitet jednog od najboljih košarkaša Starog kontinenta.

Svojevremeno se oprobao i u NBA ligi gdje je također uspješno nosio dresove Minnesote, Philadelphie, Houstona i New Yorka.

Nakon epizode u NBA šest sezona je proveo u ruskom Himkiju iz kojeg se 2021. vratio u moskovski CSKA, gdje je i ponikao kao igrač.