Bh. košarkaš u NBA-u
74

Nurkić: Za oporavak će biti potrebna dva ili tri mjeseca, tokom ljeta ću otići kući

Piše: D. B.
Jusuf Nurkić
Jusuf Nurkić
Bh. košarkaš Jusuf Nurkić je do povrede igrao sjajno za Portland Trail Blazerse nakon dolaska iz Denver Nuggetsa, a sada je za njega i njegovu ekipu sezona završena. Juka se oporavlja, a Blazersi nisu daleko dogurali u playoffu jer su ih eliminisali Golden State Warriorsi. Naš reprezentativac je za američke medije govorio o sezoni koja je iza njega te planovima za naredni period.

Nurkić je igrao sjajno ove sezone, ali ga je zaustavila povreda. Ipak, on nije nezadovoljan.

"Sretan sam što sam dobio priliku da pokažem šta mogu. Nažalost, završili smo za ovu sezonu, ali ćemo se vratiti još jači. Željeli smo proći u playoff i u tome smo uspjeli, sljedeći put želim biti duže u playoffu. Također, želim biti bolji, ponovo u najboljoj formi. uradit ću svoj dio", izjavio je Nurkić.

Nakon dolaska iz Denvera u Portland, mnogi su sumnjali u njega, no, on se dokazao.

"Bilo je teško igrati u situaciji u kojoj sam ja bio, ali ništa nije nemoguće. Ako vjerujete i radite, pokazat ćete šta možete. Za mene je bilo lijepo iskustvo doći ovdje, 90 posto ljudi je očekivalo da neću uspjeti. Lako mi je bilo da se dokažem, niko nije znao zapravo ko sam. Njima je bilo teško shvatiti šta ja to donosim. Važno je što su navijači bili uzbuđeni. Mi smo najmlađi tim u ligi, čeka nas veliko ljeto, bit će zanimljivo vidjeti u kojem ćemo pravcu otići", rekao je bh. košarkaš.

Novinare je zanimalo da li će se Juka sljedeće sezone češće odlučivati za šutiranje trojki.

"Zbog načina na koji smo igrali i na koji sam bio potreban timu, nisam to radio. Međutim, definitivno to mogu, tim to zna. Ekipa me je ovih mjeseci trebala na druge načine, igrač se nekada mora žrtvovati kako bi bio u poziciji da pobjeđuje. Nije sve u poenima, nekada je potrebno dobro odigrati", kazao je Nurkić.

Za oporavak će mu biti potrebno nekoliko mjeseci, ali je obećao da će se vratiti jači.

"Ne znam, mislim da će biti potrebna dva ili tri mjeseca da sve zaraste, posebno kost. Mogu trenirati cijelo ljeto kako bih se doveo u poziciju da budem dobro. Čeka me mnogo posla, uzbuđen sam zbog toga. Imao sam povredu ranije, koja me je od terena odvojila osam mjeseci. Želim biti što jači kako bih mogao igrati utakmice", istakao je košarkaš Blazersa.

O promjeni sredine ne razmišlja.

"Ovdje sam, imam još jednu godinu ugovora, ne idem nigdje, no, nije sve do mene. Pustit ću svoje agente da rade na tome. Fokusiran sam na klub, ništa se ne mijenja, radit ću tokom ljeta i vratit ću se. Tako razmišljam", dodao je Nurkić.

Njegovi saigrači ističu da je pun samopouzdanja.

"Dolazim iz sela sa 200 kuća, da nisam imao samopouzdanja i vjerovao u sebe, onda ni vi ne biste vjerovali u mene. Znam šta mogu, posebno zbog načina na koji ovdje rade sa mnom. Treneri i navijači su mi olakšali", riječi su našeg reprezentativca.

Za kraj je otkrio planove za ovo ljeto.

"Veći dio ljeta ću provesti ovdje u Portlandu i trenirati, ali ću otići i kući", završio je Nurkić.