Mladi bh. košarkaš za Klix.ba
0

Nurkić: Situacija je potpuno jasna, protiv Splita rješavamo našu sudbinu

Piše: A. Ko.
Jusuf Nurkić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jusuf Nurkić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jusuf Nurkić je prošle godine bio predvodnik naše mlade i talentovane generacije košarkaša (U-18), koja je ostvarila historijski plasman u A diviziju osvajanjem EP u Sarajevu. Nakon tog dosega uslijedio je i poziv Aleksandra Petrovića u reprezentaciju BiH. Ove sezone, po prvi put je u društvu seniora.

Za svakog mladog igrača to je turbulentno razdoblje u karijeri. Regionalnu ligu dočekao je u rosteru Cedevite da bi od početka ove godine Nurkić kao posuđen igrač obukao plavi dres Zadra. Minutaža je polako počela rasti, a odlična predstava ovog igrača protiv Szolnokija samo je garant da će Nurkić imati mnogo toga za pokazati u nastavku karijere. Samo treba strpljenja.

U predzadnjem kolu Regionalne lige Zadar je poražen na gostovanju kod Szolnokija (90:79), ali je zato reprezentativni centar našeg tima ostvario svoj najbolji učinak ove sezone. Za samo 11 minuta postigao je 11 poena, osam skokova, te tome pridodao dvije asistencije i jednu ukradenu loptu, za dva je gađao 5/7.

"Nikakve veze sa utakmicom nema moja statistika i u svemu ovome ona nije bitna. Mi nismo pobjedili i to je jedina istina. Kao da i nisam imao učinak, tako se barem ja osjećam. U Zadar sam stigao da bih pomogao ekipi i trenutno mi je samo to u glavi", rekao je Jusuf Nurkić za Klix.ba i ove njegove riječi nas nisu mnogo iznenadile. Poznajemo ga već dovoljno dugo i dobro znamo da mu je rezultat tima apsolutno ispred sopstvene statistike.

"Pa, iskreno mnogo sam radio ova dva mjeseca, ali od kad sam u Zadru znao sam da to mora da dođe na naplatu kad tad. Naravno, za sve je zaslužan prvo trener Ante Nazor koji je stvarno puno radio sa mnom i još uvijek mi mnogo posvećuje pažnje. Upravo zbog toga sam i došao u Zadar jer u Cedeviti za tako nešto nije bilo vremena. Naravno, u pitanju je klub gdje se cilja visoko i u ovom trenutku nema vremena za mlade igrače. Potpuno sam razumio tu situaciju i zato sam se "maknuo". Mislim da sam napravio potez karijere kada sam došao u Zadar jer stvarno radim kao nikad do sada", nastavlja košarkaš koji je sa Vrabcem, Buzom, Damjanovićem i ostalim punio dvoranu na Ilidži tokom ljeta, te dodaje.

"Sad, prije zadnjeg kola ABA lige situacija je potpuno jasna. U zadnjem kolu ćemo protiv Splita rješavati našu sudbinu. Poraženi ispada iz lige. Stvarno smo imali mnogo grešaka, ali nam je nedostajalo sreće da ne zavisimo od ove utakmice. Šta je tu je, utjeha je da sami rješavamo svoju sudbinu - uglavnom. Morović ima rupturu lože, dok je Batur izvrnuo zglob pred utakmicu sa Szolnokijem, mi svi ostali smo zdravi i spremni za duel protiv Splićana. Svi znaju da je klub u problemima, ali isto tako je i Split, mislim i u težim. Ja sam siguran da ćemo mi igrači sve to zaboraviti. Moramo se postaviti složno i odigrati utakmicu kao protiv Radničkog, to je jedini recept za pobjedu i samim tim ostanak u ligi. Ja stvarno ne sumnjam u naš trijumf. Skoro sam siguran da će u Zadru biti nezaboravna atmosfera u nedjelju kada nam gostuje Split", rekao je Nurkić.

To će naravno biti interesantan meč i za naše ljubitelje košarke, posebno one koji su zaista zainteresovani za utakmice koje igra Nurkić. Šteta što je kraj sezone na "Jadranu" veoma blizu, baš u trenutku kad je naš igrač uhvatio konstantu. Šta nakon ABA lige, ali i završnice prvenstva Hrvatske.

"O tome stvarno ne razmišljam, fokusiran sam trenutno samo na Zadar i kako mogu pomoći klubu i ekipi da ostvari trenutni cilj. Ja sam posuđen igrač u Zadru. Veoma je važno reći, na želju čelnih ljudi ovog kluba, odnosno Ante Nazora i Branka Skročea. U dogovoru stoji da nakon sezone slijedi povratak u Zagreb, to jest u Cedevitu."

Za kraj nas je interesovao i period između Zadra i Cedevite, a to je period kada će se reprezentativci tokom ljeta opet okupiti zbog priprema i odlaska na Eurobasket u Sloveniji. Kako svoje ljeto zamišlja Jusuf Nurkić ?

"Naravno, pratim dešavanja i kad sam ja u pitanju složit ću se sa svakom odlukom selektora Petrovića. Koga god on izabere ja zaista neću imati primjedbi. Svi u "repki" misle da imamo taj problem da moramo dovoditi Savovića. On ne želi dati odgovor do ljeta, a BiH, stvarno, što me raduje, nikad više centara nije imala, bilo je i vrijeme. Pratim igre svih naših igrača. Kuzmić igra poprilično dobro, ako ne i odlično. Sinanović isto tako, Kikanović je konstantno dobar. Dolaskom Nenada Markovića u KAOD i Bavčić je proigrao. Pašalić, pa onda Wright, stvarno svako zaslužuje put u Sloveniju. Što se mene tiče, mislim da ja tu ne sudim, jer imam poprilično, nazovimo je neizvjesnu sezonu, a ovi momci igraju super i zato im dajem veću šansu da idu u Sloveniju. Pa opet, ko zna šta sutra donosi ? Ja sam trenutno u mislima okrenut ka utakmici koja nam je svojevrsni meč sezone. Shvatate me, trenutno me interesuje samo utakmica protiv Splita."