Košarka
45

Nurkić: Nije bitno protiv koga igramo, želimo u A diviziju

FENA
Konferencija za medije u KSBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do 20 godina večeras započinje nastup na Evropskom prvenstvu B divizije koje će od 10. do 20. jula biti održano u Sarajevu.

U deset dana takmičenja izabranici selektora Alena Abaza na domaćem terenu pokušat će ostvariti plasman u A diviziju, odnosno među 16 najboljih ekipa starog kontinenta.

Abaz je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo da njegov tim nakon 30 dana priprema izgleda odlično, te da je najbitnije da su ekipu zaobišle povrede, zbog čega će večeras protiv Belgije na parket izaći najbolji sastav BiH.

Reprezentacija BiH igrat će u grupi A u kojoj se nalaze još Rumunija, Estonija, Kipar, Portugal i Belgija. U grupi B će igrati Gruzija, Finska, Holandija, Ukrajina, Švicarska i Austrija.

Najveći aduti bh. tima su budući košarkaš NBA ekipe Denver Nuggets Jusuf Nurkić, koji je na takmičenje stigao uprkos pokušajima njegovog novog tima da ga zadrži u Americi gdje je trebao igrati NBA razvojnu ligu, te Adin Vrabac i Nedim Buza, košarkaši ponikli u sarajevskom Sparsu uvršteni među najveće talente Evrope u svom godištu.

"S dolaskom Nurkića dobili smo mnogo na kvalitetu, pogotovu zbog pozicije koju on popunjava. Njegovo iskustvo će nam sigurno pomoći", rekao je Abaz.

Selektor BiH je naglasio da mu je žao što u ovoj generaciji neće igrati Emir Sulejmanović, mladi igrač španske Barcelone koji je prethodno nastupao za finske omladinske selekcije, ali koji je naknadno izrazio želju da nastupa za BiH. FIBA mu nije dozvolila promjenu sportskog državljanstva, pa će Sulajmanović morati sačekati još dvije godine da zaigra za svoju zemlju.

S obzirom na sastav kojim Abaz raspolaže, za očekivati je da BiH na takmičenju u Sarajevu osvoji jedno od tri prva mjesta koja vode u A diviziju.

Novi igrač NBA ekipe Denver Nuggets Jusuf Nurkić pozvao je navijače da dođu na utakmice reprezentacije BiH i pomognu sjajnoj generaciji mladih košarkaša na putu do plasmana u A diviziju.

"Nije mi bitno protiv koga igramo. Želim pomoći ovoj generaciji igrača s kojom sam prije dvije godine ostvario plasman u juniorsku A diviziju. Dat ćemo svoj maksimum. Pozivamo navijače da nam pomognu. Nisam se došao dokazivati već osvojiti ovo takmičenje", rekao je Nurkić koji je potpisao četvorogodišnji ugovor s Nuggetsima.

U okviru prvog kola EP-a reprezentacija BiH će večeras u 21 sati u KSC Ilidža igrati protiv selekcije Belgije, dok je sutra u istoj dvorani na rasporedu susret protiv Kipra od 20 sati.

U subotu, 12. jula, također od 20 sati BiH će igrati protiv Rumunije, nakon čega slijedi dan odmora.

U posljednja tri kola, 14, 15. i 18. jula, mladi bh. košarkaši igrat će protiv Estonije, Portugala i Luksemburga, dok su 19. i 20. jula na rasporedu utakmice za konačni plasman.