"Najgori rezultat"
12

Numerološke čarolije na Eurobasketu: Kako su Francuzi dva puta preživjeli "identične poraze"

K. H.
Foto: Screenshot/Instagram
Foto: Screenshot/Instagram
Nevjerovatna slučajnost još jednom se desila na košarkaškom Eurobasketu, a nakon što su protiv Turske u osmini finala pri rezultatu 77:75 izbjegli već siguran poraz, reprezentacija Francuske još jednom je, pri istom rezultatu, "preživjela nemoguće", ovaj put protiv Italije.
Dvanaest sekundi prije kraja meča između Francuske i Turske, Turci su imali dva poena prednosti uz namjernu ličnu grešku Francuske, dva slobodna bacanja koje je promašio Osman i loptu sa strane koju su izgubili, da bi potom Gobert postigao koš za Francuze i meč odveo u produžetak.

U dodatnih pet minuta, Francuzi su došli do pobjede i plasmana u četvrtfinale.

Večeras, Italija je imala dva slobodna bacanja, vrlo vjerovatno i za pobjedu u meču protiv Francuske, s obzirom na to da su također imali vodstvo od 77:75 i to 16 sekundi prije kraja, ali Fontecchio se nije uspio smiriti, oba puta je bio neprecizan, baš kao i Osman, nakon čega na drugoj strani Heurtel pogađa za 77:77 i odvodi meč u produžetke, gdje su Francuzi još jednom došli do pobjede.

Ovo, naime, nije prva nevjerovatna slučajnost koja se desila na Eurobasketu, a prvu smo vidjeli u mečevima osmine finala. Tada su, drugog dana ove runde takmičenja, tri od četiri odigrana meča završeni identičnim rezultatom - 94:86.

Treba reći i to da se umalo desilo da i četvrti meč završi istim rezultatom, ali je Grčka pobijedila Češku rezultatom 94:88, što znači da je Česima nedostajao samo jedan koš.