Košarkaška legenda za Klix.ba
27

Novosel: Aco je "krivac" za sve, BiH treba još kvalitetnih igrača

Piše: J. Hadžiahmetović
Mirko Novosel i Aco Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirko Novosel i Aco Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirko Novosel, svjetska košarkaška legenda, u razgovoru za portal Klix.ba prokomentarisao je uspjeh košarkaške reprezentacije BiH koja je jučerašnjom pobjedom nad Gruzijom u gostima izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Sloveniji.

Kada je Košarkaški savez BiH odlučio imenovati Aleksandra Petrovića za selektora seniorske reprezentacije, popularni Aco odlučio je angažovati i Mirka Novosela koji mu je pomagao u pripremama i kvalifikacijama. Nakon što su naši košarkaški Zmajevi izborili za Eurobasket 2013. Novosel kaže kako je zadovoljan načinom na koji je zadani cilj i ostvaren.

"Tri pobjede u gostima u svakom slučaju zavređuju veliko priznanje. Što se tiče prvenstva Evrope, mislim da tu sada treba uraditi još jedan korak, prije svega povećanje broja kvalitetnih igrača koji su sposobni da drže jedan nivo igre", kaže Novosel te dodaje kako je ovo bio najveći problem naše reprezentacije u kvalifikacijama.

Najveći teret u proteklih sedam kvalifikacionih utakmica iznijeli su Mirza Teletović, Zack Wright i Nihad Đedović koji na Evropskom prvenstvu, kroz takmičenje sa košarkaškim velesilama poput Italije, Španije, Turske ili Njemačke, moraju imati dobre zamjene ukoliko želimo ostvariti neki bolji rezultat.

"Ja govorim o visokokvalitetnim igračima od kojih će se, s jedne strane, tražiti njihov duži angažman u igri što znači da, ako igraju dobar napad kao što su igrali, u isto vrijeme zapostavljamo odbranu. Prvenstveno mislim na odbrambeni skok na kojem će trebat mnogo raditi", pojašnjava naš sagovornik.

Novosel kaže kako bh. reprezentacija na Euro mora otići sa deset dobrih igrača za rotaciju ukoliko želimo napraviti ozbiljan rezultat. Na našu opasku da je i on obavio veliki posao kada je riječ o uspjesima reprezenatcije, član NBA Kuće slavnih kaže kako je ipak Aco "krivac" za sve.

"Rekao sam mu jučer poslije utakmice da je obavio ogroman posao. Posebno mi je drago zbog njega što je to završilo na najbolji mogući način. Ova pobjeda u Gruziji je revanš za onaj peh u Sarajevu u jednom teškom ambijetu, u prepunoj dvorani i sa domaćim sudijama", kaže Novosel koji je posebno pohvalio odličnu organizaciju Košarkaškog saveza Bih na čelu sa Harunom Mahmutovićem, generalnim sekretarom.

"Oni su sve perfektno organizirali sve ono što je trebalo da bi ova reprezenatcija napravila uspjeh. U BiH je velika euforija i vjerujem da će Skenderija u subotu biti ponovo puna", kaže na kraju Mirko Novosel koji je u svojoj karijeri osvojio nevjerovatnih 39 medalja.