Košarka
12

Novi selektor Mulaomerović: Želim da igramo puno brže sa mnogo tranzicije

Piše: E. B.
Aleksandar Fulurija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je u hotelu Bosnia održana konferencija za medije Košarkaškog saveza BiH na kojoj je predstavljen novi selektor naših seniora Damir Mulaomerović.

"Velika mi je čast, zadovoljstvo i obaveza što sam imenovan na mjesto selektora. Čeka nas veliki dio posla i veoma težak zadatak. Protivnici su teški, ali nas roster ima veliki potencijal i mislim da imamo dobre šanse da kvalifikacije završimo uspješno. Ljudi koji su krenuli u neku novu priču zrače pozitivnom energijom i mislim da sve selekcije imaju svijetlu budućnost", rekao je Mulaomerović, koji je već odlučio ko će mu asistirati u radu.

"Pomoćnici će mi biti Dževad Alihodžić i Dražen Orešković, ukoliko se ne plasira sa Hrvatskom na Olimpijske igre. Dario Novak će biti kondicioni trener, a nije isključeno da uključimo još nekoga u stručni štab", kazao je selektor.

Naturalizovani igrač se neće mijenjati.

"Alex Renfroe je najkompatibilniji za poziciju stranca, poznajem ga dobro jer je igrao sa mnom u Zagrebu i radi se o izuzetnom čovjeku i igraču", istakao je Mulaomerović.

O protivnicima u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. Mulaomerović kaže:

"Rusija se, nakon izbora mog prijatelja Kiriljenka na mjesto predsjednika Saveza, želi vratiti u evropski vrh i imat će jaku selekciju. Švedska, koju vodi Vedran Bosnić je također opasna i neće nam biti lako".

Mulaomerović, za razliku od prethodnika, želi igrati mnogo brže.

"Želim da igramo puno brže, sa mnogo tranzicije, uvest ću i neke mlade igrače. Mjesec dana priprema je i puno, i malo. Ja sam optimista i u svakom slučaju ćemo dati maksimum. Radi se o sjajnim momcima, ja ih većinu poznajem i nadam se najboljem. Pokušat ću igračima prenijeti dio mene i optimista sam".

Dio bh. javnosti smatra kako Mulaomerović, zbog toga što je igrao za Hrvatsku, nije pravi čovjek za poziciju selektora BiH.

"Ovo je zemlja u kojoj svako može da misli šta hoće. Ja želim na košarkaški način da uradim najbolje za ovu državu. Nakon prve pobjede navijači će promijeniti mišljenje. Naša misija je, od Saveza do igrača, da napravimo najbolji rezultat", rekao je Mulaomerović.

Predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija je pojasnio zašto je Mulaomerović dobio poziciju selektora.

"Tri su razloga. Treba nam pozitivna atmosfera u domaćim utakmicama, a s obzirom da je Tuzla košarkaški grad, Mulaomerović je bio idealno rješenje. Također, jedan od kandidata je davao neprimjerene izjave u medijima. Ključni faktor bile su finansije. Selektor će raditi volonterski u kvalifikacijskom ciklusu, a generalni sekretar će imati tri puta manju plaću od prethodnog. Zahvaljujući ovim uštedama poslat ćemo U20 reprezentaciju na Eurobasket", rekao je Fulurija.

Za novog direktora muških reprezentacija imenovan je Siniša Kovačević.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da se uključim u rad reprezentacija. Moj dio posla će biti sa svim selektorima i igračima budem spona sa ljudima iz Saveza", pojasnio je nekadašnji bh. reprezentativac.

Generalni sekretar Dubravko Barbarić je istakao da će najvjerovatnije susret protiv Rusije biti odigran u Tuzli, a protiv Švedske u Sarajevu, te da se nada da će se i Mirza Teletović vratiti u reprezentaciju.

Također, kadetska reprezentacija će u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo odigrati utakmicu protiv Španije 11. juna u Skenderiji.