Video
0

Novi Olajuwon (17) dolazi u Evropu

Totalsport
Jeremy Tyler, 17-godišnji 211 centimetara visoki košarkaš kojeg Amerikanci trenutno vide kao prvi izbor na NBA draftu 2011. godine, napušta srednju školu i dolazi igrati u Evropu.

Riječ je o najtalentovanijem srednjoškolskom američkom košarkašu u ovom trenutku, koji s kombinacijom visine, brzine i inteligentne igre zaprepaštava NBA skaute podsjećajući tehnikom šuta i vođenja lopte poprilično na legendarnog Hakeema Olajuwona.

Problem je što se istovremeno, kao učenik trećeg razreda sportske gimnazije u rodnom San Diegu, dosađuje u srednjoškolskoj ligi koju je odavno prerastao kvalitetom. Zbog toga se odlučio na drastičan, iako ne apsolutno originalan put: nastavit će karijeru u nekom od evropskih klubova, na Starom će kontinentu završiti neku od privatnih srednjih škola, maturirati te se vratiti u Sjedinjene Države na draft 2011. godine.

  • Možda to nije najbolji put da se dođe do NBA lige, ali smatram da je definitivno najbolji želim li NBA ligu dočekati spreman - izjavio je mladi centar za Yahoo! Sports, koji ga je predstavio nakon što je priča ekskluzivno izašla u New York Timesu.

Tylerova je porodica, konkretno njegov otac i ujak, angažovala iskusnog menadžera koji bi mu pronašao angažman u jednom od klubova, navodi se redom, španske, talijanske ili izraelske lige.

  • Znam da sa svojim talentom mogu ostvariti vrhunske stvari. Moj je cilj usavršavati se u karijeri. Igranje s profesionalcima u Evropi pomoći će mi pri mom sazrijevanju daleko više no što bi mi pomogao nastavak karijere u srednjoj školi pa na koledžu. Evropsko će mi dvogodišnje iskustvo svakako pomoći u ostvarenju sna - igranja u NBA ligi.

Porodica će planirati vrijeme na način da ili njegov otac ili ujak neprestano budu uz njega. Bitno je, iako ne i najbitnije, da će paralelno zarađivati svoj vlastiti novac, što u američkom sportskom sistemu ne bi mogao.

  • U Evropi je normalno da 14-godišnjaci, sazriju li dovoljno rano da mogu igrati sa seniorima, mogu profesionalno igrati košarku i zarađivati novac. S obzirom da se ja bavim istim sportom, mislim da je pošteno dobiti istu priliku.

Na gotovo identične pokušaje ranije su se opredijelila već dva poznatija košarkaša. Amerikanac Brandon Jennings (19) ovu sezonu odrađuje u rimskoj Lottomatici kako bi se pripremio za ovoljetni NBA draft. Igra za godišnju platu od 900.000 eura.

Godine 2004. zabilježen je prvi takav slučaj. Švedski košarkaš Rudy Mbemba vratio se iz srednje škole u Americi potpisavši kao 17-godišnjak ugovor s UB-om iz La Palme, na Kanarskim otocima. Igranje u drugoj španskoj ligi nije mu naročito pomoglo, ali ni odmoglo. Košarku danas igra u prvoj ligi svoje zemlje. Nastupao je danas 22-godišnji razigravač već u prvim ligama Njemačke (BBL) i Grčke (HEBA).