NBA
6

Nova domaća pobjeda Bostona protiv Clevelanda, Celticsi na korak do plasmana u finale

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Bostona savladali su Cleveland u petom meču finala Istočne konferencije NBA lige rezultatom 96:83, čime su stigli na korak do plasmana u veliko finale.

Boston je u prva dva meča u TD Gardenu bez većih problema upisao dvije pobjede, ali je Cleveland istom mjerom uzvratio na svom terenu.

Boston je na početku susreta, slično kao i u prvoj utakmici ove serije, uz veliku podršku s tribina napravio nekoliko mini-serija pa su nakon prvih 12 minuta imali prednost od 13 poena razlike (32:19).

Celticsi su u drugoj četvrtini mirno kontrolisali stečenu prednost i Cleveland nijednog trenutka nije uspio ugroziti prednost domaćih i rezultat na poluvremenu glasio je 53:42 za domaće.

Početkom treće četvrtine Cleveland je pokušao brzo smanjiti prednost Bostona, no domaći su igrali sjajno i već tada je bilo jasno da Cavsi neće uspjeti ugroziti, a ni sustići prednost koju je Boston ostvario. U posljednju dionicu ušlo se s prednošću domaćih od 76:60, a pitanje pobjednika odlučeno je na početku četvrte četvrtine kada je Boston stigao do prednosti od 20 poena razlike.

Do kraja meča mirno su sačuvali stečenu prednost i stigli su do ukupnog vodstva od 3:2.

Sljedeći meč na rasporedu je u noći s petka na subotu, a ovaj put domaćin će biti Cleveland.

Najefikasniji igrač na meču bio je LeBron James koji je postigao 26 poena, a imao je pet asistencija i deset skokova. Pratio ga je Love sa 14 poena, dvije asistencije i sedam skokova.

U pobjedničkoj ekipi najviše poena postigao je Tatum (24 poena, četiri asistencije i sedam skokova), a pratio ga je Brown sa 17 poena i Horford s 15 poena.