Košarka
6

Ništa od pozivnice za BiH za učešće na SP u košarci

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Početkom novembra FIBA je saopštila 15 imena zemalja koje su aplicirale za pozivnice na Svjetsko košarkaško prvenstvo koje se naredne godine igra u Španiji. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja, ako je suditi prema izvještajima španskih medija, nije među favoritima za dobijanje pozivnice.

Ime reprezentacija koje će dobiti četiri pozivnice znat će se u februaru, a favoriti su Kina, Brazil i Rusija.

Kao razlog za pozivanje jedne od navedene tri zemlje navode se nezvanične izjave čelnih ljudi krovne evropske košarkaške organizacije, veličine tržišta i razvijenost ekonomije navedenih zemalja, to da dolaze iz tri različite košarkaške federacije i imaju mnogo igrača u NBA ligi.

Kako piše Mundo Deportivo, među evropskim reprezentacijama Bosna i Hercegovina nema nikakve šanse da sljedeće godine bude na Svjetskom prvenstvu. Prije naše zemlje, Finske, Njemačke, Poljske i Izraela, prednost imaju Grčka, Italija i Turska.

Mnogi košarkaški savezi koji su aplicirali za pozivnice već uveliko lobiraju kod čelnika FIBA-e. Osim navedenih zemalja, aplikaciju za učešće na podnijeli su Nigerija, Kanada, Venecuela i Katar.

Kad se saznaju zemlje dobitnice četiri pozivnice, u Barceloni će 7. februara biti održan žrijeb grupa 24 reprezentacije.