Košarka
0

New Jersey pomeo Detroit

Klix.ba
Kidd sa trofejom Istočne konferencije
Kidd sa trofejom Istočne konferencije
Netsi su drugu godinu zaredom došli do velikog finala, ovoga puta nakon što su uvjerljivo savladali sve svoje protivnike na Istoku.

"Ove godine, za razliku od prošle, nećemo biti sretni samo što smo došli do finala", rekao je trener New Jerseya Byron Scott. "Ovaj put osjećamo da možemo osvojiti prvenstvo sa ekipom koju trenutno imamo. Svi su mislili da nam se posrećilo prošle godine. Ali očito je da imamo veoma dobru ekipu".

Sinoćnjom uvjerljivom pobjedom nad Detroitom rezultatom 102:82 serija pobjeda Netsa se digla na 10, što je četvrta najveća u istoriji lige. Ispred njih su samo Spursi 1999. (serija od 12), Lakersi 2000. (11), te "showtime" Lakersi iz 1989. (11). New Jersey sada ima 10 dana da se pripremi za finalni obračun protiv pobjednika iz serije San Antonio-Dallas, u kojoj je rezultat 2-1 za Spurse.Prvo ime sinoćnje utakmice je kao i obično bio sjajni bek Netsa Jason Kidd koji je ubacio 26 koševa, te imao 12 skokova i 7 asistencija. Kenyon Martin je dodao 14 poena uz 10 skokova, a Richard Jefferson je dao također 14 poena. U redovima Detroita najefikasniji je bio veteran Clifford Robinson sa 21 poenom, dok je Richard Hamilton dodao 20.

Do najuvjerljivije pobjede u seriji Netsi su stigli ponajviše zbog odličnog skoka pod obručem iz kojega su se uz pomoć Jasona Kidda kretali u brze kontranapade na nepostavljenu obranu Pistonsa. New Jersey je ubilježio čak 24 skoka više (51-27), te su postigli čak 51 poen iz kontranapada.

Kada je trener Detroita Rick Carlisle upitan koji bi savjet dao šampionima Zapadne konferencije za veliko finale, on je odgovorio "Trčite nazad u obranu".

ISTOK New Jersey (4) - (0) Detroit 102:82