Igrao 18 minuta
62

Nesalomljivi Vince Carter samo ušao na teren i ispisao historiju NBA lige

K. H.
Vince Carter (Foto: EPA-EFE)
Vince Carter (Foto: EPA-EFE)
Košarkaš Atlanta Hawksa Vince Carter postao je prvi igrač u historiji NBA lige koji je nastupio u četiri različite dekade.

Carter je u pobjedi Hawksa protiv Indiane rezultatom 116:111 proveo 18 minuta na terenu i za to vrijeme je uspio postići tri poena, a tim nastupom ujedno je postao i prvi košarkaš u historiji najjače lige na svijetu koji je igrao u četiri različite dekade.

Carter je sada već davne 1998. godine kao peti pik postao igrač Toronta, a o kakvoj legendi se radi najbolji je pokazatelj da se trenutno u NBA ligi nalazi čak 36 košarkaša koji su rođeni tek nakon što je on debitovao u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Osim Toronta i Atlante, Carter je igrao još za Sacramento, Memphis, Dallas, Phoenix, Orlando i New Jersey. Rođen je 26. januara 1977. godine i ubrzo će napuniti 43 godine.

Također, treba reći da je Carter jedan od petorice aktivnih igrača u američkim sportovima koji se u ligama nalaze od 1990. godine, a pored njega tu je jedan igrač iz NFL-a i trojica NHL veterana.

Tokom svoje izuzetno bogate karijere Carter je osam puta bio All-star igrač, a u najboljoj formi bio je u trećoj sezoni u dresu Toronta kada je u prosjeku ubacivao 27,6 poena po meču.