Košarka
28

Nenad Marković za Klix.ba: Ivanović je pravi izbor, BiH će napraviti korak naprijed

Piše: Edin Isanović
Nenad Marković
Nenad Marković
Proslavljeni bh. košarkaš i bivši selektor bh. reprezentacije Nenad Marković ove sezone vodi grčkog prvoligaša KAOD. Iako ima nedostatak kvaliteta i širi izbor igrača, Marković je to nadomjestio gotovo fanatičnom borbenošću i disciplinom. U razgovoru za Klix.ba govorio je o trenutnoj situaciji u klubu, grčkoj košarci, bh. reprezentaciji i KK Bosna.

Marković je rekao da njegov klub nije opterećen visokim dometom u aktuelnoj sezoni.

"Teško je predvidjeti na kojem mjestu ćemo biti na kraju. Uzeta nam je čista pobjeda protiv Kifisije gdje su oni postigli tri poena nakon isteka vremena, a glavni sudija je prvo poništio pa onda priznao koš. Dodatni snimak pokazuje da je vrijeme isteklo, ali u grčkoj ligi nema pregledavanja snimka, tako da sudije nisu mogle ispraviti svoju odluku. Sada čekamo zaključak sportskog suda. Inače, imamo samo deset profesionalnih igrača i jednog dječaka od 15 godina. Također, jedan od naših najboljih igrača je već tri mjeseca odsutan, a pošto je domaći igrač nismo uspjeli dovesti zamjenu. U principu, kada god smo imali kontinuitet treninga bez povreda i treninge za 8 ili 9 igrača, igrali smo dobro i pobjeđivali velike ekipe kao Olympiakos, Panionios. Nažalost, teško je držati visok kontinuitet igara bez kvalitetnog treninga, a mi smo zbog deficita u igračkom kadru prisiljeni da imamo treninge koji nisu adekvatni našem načinu igre. Pokušavamo se prilagoditi i nije nam lako. Opstanak je nešto što je od početka postavljeno kao cilj uz promociju naših mladih košarkaša", kazao je Marković.

KAOD je idealan klub za mlade igrače

Potom je prokomentarisao stanje u grčkoj košarci. Istakao je kako situacija nije sjajna.

"Ranije su ekipe imale puno veće budžete. Kada sam prvi put vodio Panionios bile su tri grčke ekipe u Euroligi - Panathinaikos, Olympiakos i Aris. U Eurocupu Panionios i Panelinios, u Eurochalengu Larisa i AEK. To vam dovoljno govori o tadašnjoj grčkoj ligi. Nema više Larise, Marusija, Paneliniosa, dok je AEK u Drugoj ligi. Sve su to ekipe sa velikim rezultatima posljednjih deset godina. Uglavnom liga postoji i to je dobro, obzirom na situaciju", kazao je Marković.

Naglasio je kako je zadovoljan nastupima Edina Bavčića koji igra za njegov klub. Ipak, dodao je da je bio povrijeđen i da u nastavku očekuje bolje partije.

"Općenito sam zadovoljan okruženjem. Mi smo klub koji ima jedan od najmanjih budžeta lige, ali smo zato dobro organizovani. Svi su plaćeni na vrijeme što je izuzetno važno, pogotovo igračima. Košarkaši koji su prošle godine nosili dres KAOD-a otišli su na puno veće ugovore. Ovaj klub je za mlade igrače odličan i usputna je stanica u njihovoj daljoj karijeri", rekao je popularni Neno za Klix.ba.

Prati rezultate KK Bosna

Nekadašnji bh. reprezentativac ističe da slobodno vrijeme u Grčkoj provodi s porodicom.

"Svaki slobodan trenutak koristim da budem sa svojim curicama i suprugom. Istakao bih da ovdje maksimalno respektuju igre i rezultate nogometne reprezentacije BiH", kazao je Neno.

Potom je bivši kapiten bh. državnog tima govorio o dolasku novog selektora na klupu bh. tima.

"Duško Ivanović je odličan izbor. Veliki radnik i profesionalac. Iskreno se nadam da ćemo sa njim napraviti korak naprijed. Mislim da smo uz Engleze favoriti grupe u kvalifikacijama", rekao je Marković.

Na kraju je spomenuo KK Bosna gdje je počeo svoju uspješnu igračku karijeru.

"Pratim rezultate Studenata. Naravno, vidim da situacija baš i nije sjajna. No, ako pogledamo na igrački kadar možda je i realna. O finansijama ne mogu da govorim jer nisam upoznat sa detaljima", zaključio je popularni Neno.