Završen kamp "Sarajevo 2011"
0

REPORTAŽA / Ne trebamo brinuti za budućnost bh. košarke

Piše: Edin Isanović
Pres konferencija održana je u hotelu Maršal
Završena je četvrta, posljednja smjena međunarodnog košarkaškog kampa za mlade generacije "Sarajevo 2011" na Bjelašnici. Kamp je počeo sa radom prije mjesec u organizaciji košrkaške fondacije Fenix i škole košarke "GEN" (škola dobila naziv po početnim slovima osnivača Gordan, Emir i Nenad).

U protekle četiri smjene treniralo je oko 130 mladih košarkaša iz svih dijelova BiH. Radili su pod stručnim nadzorom Nenada Markovića, Emira Halimića, Gordana Firića, Murisa Memića i Osmana Handžića, kondicionog trenera. Portal Sarajevo-x.com bio je jedan od medijskih pokrovitelja ovog uspješnog projekta.

Istaknuta košarkaška imena posjetila Bjelašnicu

Treninzi su se održavali ispred hotela Maršal, na terenu BH Telecoma. U proteklih tridesetak dana gosti kampa, koji je svečano otvorio general Gary E. Huffman, komadant NATO snaga u BiH, bili su: Sabit Hadžić, šef našeg državnog tima, kao i reprezentativci Nihad Đedović i Edin Bavčić.

Prisustvovali su i Željko Lukajić, Mladen Ostojić, Emir Mutapčić, Damir Krupalija, Jelena Soce, direktorica Adidas Eurokampa u Trevisu. Inače, to je samo jedan od njenih projekata u sklopu Global Sports Marketinga. Jelena je u tom odjeljenju odgovorna za sportski marketing u Adidas košarke u Evropi. Potom, Claudio Coldebela, bivši italijanski reprezentativac. Ljubiteljima čarobne igre pod obručima poznat kao uspješan košarkaš mnogih evropskih ekipa. Trenutno obavlja funkciju menadžera Benetona iz Trevisa. Na Bjelašnici je boravio i Tim Connelly, pomoćnik generalnog menadžera New Orleans Hornetsa. Nabrojana imena dokazuju da je međunarodni kamp već u prvoj godini postigao zavidne rezultate.

Nakon završetka četvrte smjene proglašni su i najbolji. Nagradu za najuspješnijeg u konkurenciji slobodna bacanja (mlađi) dobio je Adnan Šabić, a slobodna bacanja (stariji) Safet Čustović. U nadmetanju jedan na jedan najbolji su bili Atif Hadžimuratović (mlađi) i Eldar Ibrić (stariji). Za MVP-a kampa proglašen je Eldar Ibrić iz Tuzle, a najmlađi učesnik bio je Marko Džonlić.

"Ovo je poseban osjećaj za mene. Bilo je lijepo, upoznao sam mnogo prijatelja", istakao je Ibrić koji je član tuzlanske Slobode.

Zanimljivo, svoj dres najboljem strijelcu u takmičenju šutiranja za tri poena poklonio je reprezentativac Saša Vasiljević.

Marković: Ukupan dojam je izuzetno pozitivan, ali nećemo stati na ovome Nakon što su u ponedjeljak ujutro dodjeljene diploma najboljima zadovoljstvo i osmjeh mogao se primijetiti na licu proslavljenog bh. igrača Nenada Markovića.

"Ukupan dojam je izuzetno pozitivan. Svi smo prezadovoljni urađenim u proteklih mjesec dana. Čak nas je i vrijeme poslužilo, pa smo samo nekoliko treninga održali u sali. Mislim da je ukupno bilo oko 130 košarkaša. Mladi igrači dolazili su iz Bihaća, Živinica, Goražda, Zenice, Tuzle…Bilo je i onih koji su stigli iz SAD-a, Švedske, Kanade, Njemačke, Saudijske Arabije i Kuvajta”, kazao je bivši selektor bh. reprezentacije za Sarajevo-x.com.

Marković je rekao da je velika podrška za održavanje četvrte smjene stigla od Emira Suljagića, ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Alije Behmena, gadonačelnika Sarajeva i Jasmina Imamovića, načelnika opštine Tuzla.

"Želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli. Sport Life je, također, podržao naš projekat. U hotelu Maršal imali smo sve što nam je potrebno. Bilo je dosta mladih talenata, što i nije iznenađenje. No, da bi naše tvrdnje dobile i konkretne argument trebaju nastaviti trenirati. Međutim, ovo je tek početak. U budućnosti planiramo napraviti još veće i ozbiljnije projekte. U tom slučaju bi nam dolazili mladi igrači iz Evrope, a ne samo iz BiH", zaključio je popularni Neno i najavio da će uskoro sa radom početi škola košarke "GEN".

Halimić: Ima talenata, to je najvažnije Gordan Firić, nekadašnji reprezentativac naše zemlje trenutno živi u Italiji i radi u omladinskom pogonu Riminija. Kaže da su mladi košarkaši pokazali zavidno znanje.

"Ovo što sam vidio na mene je ostavilo jak dojam. Očitovalo se da su na dobrom putu", kazao je Firić za naš portal.

Emir Halimić, bivši košarkaš sarajevske Bosne i trener pomenutog kampa, kaže da je sve bilo bez zamjerki.

"Djeca su radila naporno, a za kratko vrijeme koliko su bili ovdje primjetio sam da ne trebamo brinuti za budućnost čarobne igre pod obručima u BiH. Naime, bilo je nekoliko interesantnih igrača. Za mene je najvažnije da imaju karakter, trku, borbenost i htijenje. Ako žele doći do svog cilja, trebaju nastaviti sa napornim radom", istakao je za Sarajevo-x.com Halimić.

Muris Memić, je na kraju rekao: "Drago mi je što sam imao priliku raditi s Markovićem, Halimićem i Firićem. Ovo je veliko iskustvo i vjerujem da će mi mnogo pomoći u daljoj karijeri. Privilegija je raditi sa ovakvim imenima".

Kad su javno prezentirali ideju o kampu mnogi su ih pitali šta mogu postići, pokazati, napraviti…Na kraju su pokazali da istinski žele, uživaju i dijele košarkaške strasti. Ova košarkaška priča završena je happy endom. Nadamo se da će ih proslavljeni bh. košarkaši, koji su nas u državnom dresu obradovali mnogo puta, nastaviti i u budućnosti.