Noć puna transfera
0

NBA: Pistonsi uzeli Kravcova, Blazersi Freelanda

Totalsport
Joel Freeland (Foto: AFP)
Joel Freeland (Foto: AFP)
Večer puna transfera u najjačoj koarkaškoj ligi na svijetu: nakon vijesti iz Bostona o produženju saradnje Celticsa s Kevinom Garnettom, nove su klubove pronašla četvorica igrača...

U najzanimljivijem transferu kolegama reprezentativcima Tonyju Parkeru i Borisu Diawu u San Antonio Spursima se priključio 25-godišnji Francuz Nando de Colo, dosadašnji playmaker španske Valencije.

Potpisao je dvogodišnji ugovor za novački minimum od 2.8 miliona dolara. Spursi su ga birali u drugoj rundi NBA drafta 2009. godine.

NBA ugovore u subotu su potpisala još dva Evropljanina. Ukrajinski 24-godišnji i 212 centimetara visoki centar Vjačeslov Kravcov potpisao je višegodišnji ugovor s Detroit Pistonsima. Cijelu je karijeru ukrajinski reprezentativac proveo u domovini igrajući najprije pet godina za Kijev, a posljednje dvije za Donjeck.

Predsjednik košarkaških operacija u Pistonsima Joe Dumars izjavio je da Kravcov ima izražene skakačke i blokerske kvalitete. Prošle je sezone u Ukrajinskoj superligi bio na brojkama od 10.6 koševa, 5.5 skokova i 1.6 blokada po utakmici.

Ugovor s Potrland Trail Blazersima potpisao je pak britanski krilni centar Joel Freeland, dosadašnji košarkaš Unicaje iz Malage koji će Veliku Britaniju predstavljati na Olimpijskim igrama u Londonu. Njega je oregonski klub birao na draftu 2006. godine kao posljednjeg košarkaša u prvom krugu.

Charlotte Bobcatsi, lani uvjerljivo najlošija ekipa lige, dogovorili su saradnju s 32-godišnjim centrom Brendanom Haywoodom, koji je stigao u klub Michaela Jordana kao slobodan igrač. Igrat će iduću sezonu za 2.05 miliona dolara godišnje plaće. Protekle je dvije i po sezone odradio u Dallas Mavericksima, s kojima je pretprošle sezone osvojio NBA naslov.

Konačno, karijeru će u Hornetsima, nakon prve godine odrađene u New Orleansu, nastaviti bek-šuter Eric Gordon. Njegov je klub odlučio licitirati ponudi Phoenix Sunsa, koji su za sjajnog strijelca ponudili 58 miliona dolara za iduće četiri godine. Za istu će plaću sada karijeru Gordon nastaviti u Hornetsima.

U klub iz Louisiane Gordon je stigao prošlog decembra u razmjeni za Chrisa Paula, koji je otišao u Clipperse. Lani je za Hornetse u devet odigranih utakmica bio na prosjecima od 20.6 koševa, 3.4 asistencije i 2.8 skokova.

NBA