Košarka
0

NBA liga snizila 'salary cap'

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Uprava najjače košarkaške lige na svijetu, NBA lige, odlučila je smanjiti 'salary cap' za sljedeću sezonu, kao i porez na luksuz.

Prošle je sezone granica salary capa bila postavljena na 58.68 miliona dolara, a naredne će ona iznositi skoro milion dolara manje, tačnije 57.7 miliona dolara. Granica budžeta koji podliježe porezu na luksuz spuštena je s maksimuma od 71.15 miliona na 69.2 miliona dolara.

Pomicanje granica posljedica je utjecaja globalne ekonomske krize, a očekuje se da će NBA liga sljedeće sezone napraviti novo revidiranje graničnih brojeva.

Porez na luksuz u NBA ligi plaćaju klubovi koji probiju granicu “salary capa”, te on iznosi 100% od iznosa za koji je “cap” prebačen.

NBA liga je u dodatku objavila da je ove sezone porez na luksuz moralo platiti sedam timova, New York Knicksi ($23.7 miliona), Dallas Mavericksi ($23.6 miliona), Cleveland Cavaliersi ($13.7 miliona), Boston Celticsi ($8.29 miliona), Los Angeles Lakersi ($7.1 miliona), Portland Trail Blazersi ($5.8 miliona) i Phoenix Sunsi ($4.9 miliona).

NBA