Istraživanje
0

NBA liga primjer promovisanja raznolikosti

Totalsport
Nova studija Univerziteta Central Florida, tj. njegovog Instituta za raznolikost i etiku u Sportu, ocijenila je NBA organizaciju idealnim radnim mjestom za razne društvene manjine.

Prema spomenutom istraživanju, čak 43 posto profesionalnih radnih mjesta u uredima NBA lige drže žene, što ligi daje najvišu moguću ocjenu kad je u pitanju spolna raznolikost. Radi se o dvopostotnom povećanju ionako visokog prosjeka iz prethodne 2007/2008. sezone.

Radi se o brojci koja je uvjerljivo veća od bilo koje druge američke profesionalne sportske lige. Ni u jednom dosadašnjem istraživanju, koje se redovno provodi od 1998. godine, nisu zabilježeni tako ravnopravni rezultati.

Na dopredsjedničkim mjestima u samoj NBA organizaciji, te uopće u svim klubovima, zaposlena je čak 31 žena. U prošloj sezoni bile su 23.

NBA jako dobro, bolje od svih drugih profesionalnih sportskih organizacija, stoji i po pitanju rasne raznolikosti. Danas su na mjestima glavnih menadžera zaposlena tri tamnoputa direktora - Rod Higgins iz Charlottee, Joe Dumars iz Detroita i Otis Smith iz Orlanda, iako ih je prošloj sezoni bilo sedam.

Radi se o najmanjem broju u posljednjih 15 godina, no niko ni ne sumnja da je to plod čiste slučajnosti.

Zato se među 30 trenera našlo 11 tamoputih Amerikanaca i jedan Azijat (Eriks Spoelstra, filipinski Amerikanac iz Miami Heata). S 40-postotnom rasnom raznolikošću među trenerima, NBA opet predvodi listu svih profesionalnih liga u Sjevernoj Americi. NBA klubove dosad je kroz historiju vodilo 59 tamnoputih trenera. Više je to nego dvostruko u odnosu na prve pratitelje, bejzbolaše. Trenerski posao dosad je u historiji MLB lige dobilo 28 stručnjaka negroidne rase.

Također, danas je 82 posto košarkaša u NBA ligi tamnoputo, što je dvopostotno povećanje u odnosu na lanjsku sezonu (80%). Radi se o najvećem postotku od sezone 1994/1995.

Šanse za profesionalno zaposlenje crncima u NBA ligi iznose 35 posto, jedan više nego prošle sezone.

Konačno, utakmice NBA lige sudi 56 posto bijelaca, 39 posto crnaca i pet posto hispanoamerikanaca. Violet Palmer jedina je žena na listi 61 sudijskog dužnosnika.

NBA