Košarka
1

NBA liga: Portlandu derbi protiv Indiane, tri produžetka u Chicagu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U noći s ponedjeljka na utorak odigran je veliki derbi u NBA ligi između Portland Trail Blazersa i Indiana Pacersa, u kojem je domaćin (Portland) nanio tek drugi poraz u sezoni vodećoj ekipi lige.

Indiana je u Moda Centeru vodila od početka prve četvrtine, pa sve do prve minute posljednje dionice, kada je Damian Lillard ubacio tricu za prvo vodstvo Portlanda na susretu. Iako je poznat po svom učinku za tri poena, Portland je do četvrte četvrtine ubacio tek jednu jedinu. Nakon prve su uslijedile još tri trice u nastavku četvrtine, koje su u konačnici i prelomile susret.

Najefikasniji igrač utakmice, Paul George, je u završnici zaredao vlastitim tricama, ali do potpunog povratka u susret gosti nisu mogli. George je susret završio s čak 43 poena, te po tri skoka, asistencije i ukradene lopte. Domaćina su do pobjede predvodili LaMarcus Aldridge i Damian Lillard s 28, odnosno 26 poena.

Najuzbudljivija utakmica odigrana je u Chicagu, gdje su Bullsi i New Orleans Pelicasi završili utakmicu nakon tek tri produžetka (128-131)! Na kraju regularnog dijela utakmice i prvog produžetka su se poenima u posljednjim sekundama spašavali gosti, dok je Chicago u posljednjim trenucima drugog produžetka preko Luola Denga izborio treći. Ključni trenutak u tih posljednjih pet minuta dodatka dogodio se također u posljednjim sekundama, kada je Jrue Holiday ubacio koš i zaradio dodatno slobodno bacanje. Chicago je imao priliku tricom odvesti susret u novi produžetak, ali je Mike Dunleavy Junior bio prekratak.

Ryan Anderson je ubacio 36 poena kod gostiju, dok je kod domaćina Deng postigao jedan više. Čak su petorica košarkaša upisala preko 20 poena na susretu.

Iznenađujuću pobjedu upisala je Utah Jazz, koja je u svojoj Energy Solutions Areni u Salt Lake Cityju savladala Houston Rocketse sa 109-103. Šuterski raspoloženi domaćini imali su čak trojicu igrača s barem 21 ubačenim poenom, a najefikasniji je bio Gordon Hayward s 29. Trey Burke i Alec Burks su pridodali po 21. Kod Houstona je James Harden s 37 poena predvodio svoju momčad, za koju zbog povrede nisu zaigrali Chandler Parsons i još otprije povrijeđeni Jeremy Lin. Bila je to tek četvrta pobjeda Utah ove sezone, te šest poraz Rocketsa.

Spomenimo i tijesnu pobjedu aktuelnih viceprvaka San Antonio Spursa, koji su pred svojim navijačima savladali Atlantu sa 102-100. Tim Duncan bio je junak tog susreta s košem za pobjedu 0,4 sekunde prije kraja utakmica. Duncan je, spomenimo, bio i najefikasniji igrač susreta s 23 poena i 21 skokom.

NBA liga, ponedjeljak:

Washington – Orlando 98-80 (Ariza 24k, 6s / Afflalo 21k, 5s) Chicago – New Orleans 128-131, 3 produžetka, (Deng 37k, 7s / Anderson 36k, 6s) San Antonio – Atlanta 102-100 (Duncan 23k, 21s / Teague 19k, 7a) Utah – Houston 109-103 (Hayward 29k / Harden 37k, 8a) Portland – Indiana 106-102 (Aldridge 28k, 10s / George 43k, 3s, 3a)

NBA