Službeno
0

NBA liga otkazala prve dvije sedmice sezone

Totalsport
David Stern (Foto: AP)
David Stern (Foto: AP)
Najmanje do 14. novembra neće se igrati NBA košarka. Nova sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu je trebala početi prvog dana idućeg mjeseca.

Odluku je u ponedjeljak navečer objavio povjerenik takmičenja u NBA ligi David Stern, i to nakon sedmosatnog sastanka igračkog i udruženja vlasnika NBA klubova, kojim štrajk koji traje od prvog jula i dalje nije okončan.

"Unatoč golemim naporima, nismo se uspjeli dogovoriti. Dijeli nas i dalje ogromni jaz", rekao je Stern pri obraćanju novinarima.

Tokom oktobra otkazano je već 114 predsezonskih utakmica. Zbog otkazivanja utakmica tokom prvih 14 dana novembra izgubljeno je okruglih stotinu utakmica.

Maratonski sastanak u ponedjeljak bio je posljednji pokušaj da se spasi početak sezone i da takmičenje krene prvog novembra.

Prvi put od 1998/99 sezona u NBA ligi će kasniti. Tada su svi klubovi stigli odigrati tek 50 (od 82) utakmice osnovnog dijela sezone.

Igrači i vlasnici ne mogu se složiti oko kolektivnog ugovora koji regulira smanjenje igračkih plata u klupskim budžetima. David Stern predložio da budžet za plate igrača bude okruglih 50%. Igrači ne pristaju jer se radi o za njih značajnom smanjenju udjela u budžetu, koji je do ove sezone iznosio 57%. Vlasnici se ne žele spustiti ispod polovičnog praga.