Košarka
18

NBA doigravanje: Peti naslov za Spurse, Leonard MVP

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
San Antonio Spursi peti su put prvaci NBA lige, dok je mladi Kawhi Leonard proglašen najkorisnijim igračem finalne serije (MVP Finals), u kojoj je teksaška ekipa s trona skinula Miami Heat.

Nakon što su im LeBron James i društvo otprilike u isto ovo vrijeme prošle godine slomili srce s pobjedama u utakmicama šest i sedam, Spursi su se zbili i na početku pa sve do kraja ove sezone zaigrali magičnu košarku. Najbolje su sačuvali za kraj i za seriju protiv Miami Heata.

Noćas su Spursi slabo krenuli, odnosno Miami je sjajnom igrom prije svega u odbrani i nezaustavljivim Jamesom u napadu poveo s 22-6, no onda je u igru ušao Manu Ginobili i pokrenuo Spurse. U konačnici je San Antonio slavio s uvjerljivih 104-87, a razlika se u jednom trenutku popela i do 22 poena.

James je ponovno bio alfa i omega Miamija, ali je, kao i u prethodne dvije utakmice, bio u potpunosti usamljen u misiji da savlada Spurse. Ubacio je 31 poen, te upisao 10 skokova, pet asistencija i dvije blokade. U prvoj je četvrtini od 25 poena svoje ekipe u tom trenutku ubacio 15.

"Samo sam želio inspirirati svoje saigrače. Očito da nisam bio dovoljno dobar u tome", rekao je razočarani James.

S druge još je jednu fantastičnu utakmicu odigrao Kawhi Leonard, s kojom je i osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP Finals). Leonard je ubacio 22 poena, te upisao 10 skokova i dvije asistencije. Ginobili je pridodao 19 koševa, te po četiri skoka i asistencije, dok je izvrstan bio i Australac Patty Mills koji je za 17 minuta na parketu ubacio isto toliko poena, pogodivši pritom pet trica. Klupa San Antonija nadigrala je Miamijevu s 47-24.

"Nisam dovoljno vješt da opišem kako se svi osjećamo. Ne samo ja, već i Timmy (Duncan), Tony (Parker), Gregg (Popovich). Prošle smo godine bili blizu, a onda smo doživjeli težak udarac. Osjetili smo pehar na vršcima prstiju, no pobjegao nam je. Osjećali smo grižnju savjesti. Doveli smo se ponovno u ovu situaciju i nismo željeli pustiti", rekao je slikovito Ginobili nakon pobjede u petoj utakmici.

Leonard (22) je postao najmlađi osvajač MVP nagrade finala još od 1999. godine i Tima Duncana, te je sveukupno četvrti najmlađi u historiji s ovim trofejem u rukama. Magic Johnson je 1980. bio najmlađi s tek 20 godina (LA Lakers).

Spursi su još jednom pokazali da imaju igru za LeBrona Jamesa, koji je sada na omjeru pobjeda i poraza protiv San Antonija u finalima NBA lige 5-11. Podsjetimo, 1997. godine je poražen s Cleveland Cavaliersima 4-0.

Duncanu i Popovichu je to peti zajednički naslov NBA prvaka, dok je za Parkera i Ginobilija to četvrti!

NBA liga, doigravanje, finale, 5. utakmica:

San Antonio – Miami 104-87 (Leonard 22k, 10s, Ginobili 19k, 4s, 4a, Mills 17k / James 31k, 10s, 5a)

San Antonio dobio seriju s 4-1

NBA