Igrač Detroita
52

NBA centar Luka Garza dobio državljanstvo BiH, veliki korak ka našoj reprezentaciji

E. B.
Luka Garza
Luka Garza
Luka Garza, centar Detroit Pistonsa, je dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine, a Košarkaški savez BiH je pronašao način da se on u FIBA-i registruje kao domaći igrač.

"Garza je dobio rodni list i uvjerenje o državljanstvu BiH. U toku je upis njegovog jedinstvenog matičnog broja i nadamo se da će to biti gotovo do kraja godine. Nakon što dobije i matični broj predat ćemo i sve potrebne dokumente za izdavanje pasoša nakon čega krećemo u proces registracije u FIBA-i", rekao je za Klix.ba generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

S obzirom da je Garza dobio državljanstvo sa 22 godine, prema FIBA-inim pravilima bi mogao igrati za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine kao naturalizovani igrač, odnosno selektor Vedran Bosnić bi morao birati između njega i Johna Robersona.

Naime, FIBA kao domaće igrače registruje samo one koji su do 16. godine izvadili državljanstvo.

No, Čolan je otkrio kako je pronađen način da Garza, koji je rođen u Washingtonu 1998. godine, ipak zaigra kao domaći igrač, odnosno da i on i Roberson mogu igrati zajedno na utakmici.

"Njegova porodica je još 2008. godine, kada je on bio desetogodišnjak, predavala potrebne dokumente u ambasadi za državljanstvo BiH, ali ga tada nisu uspjeli izganjati. Na osnovu toga ćemo tražiti od FIBA-e da ga registruje kao domaćeg igrača. Ostaje nam da vidimo šta će nam iz FIBA-e reći", rekao je Čolan.

Garza je bosanskohercegovačko državljanstvo dobio preko majke Šejle Muftić, kćerke legende FK Sarajevo Refika Muftića. Lukin otac Frank je Amerikanac španskih korijena.