Prva utakmica na Božić
0

Napokon počinje nova sezona NBA lige

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon 149 dana "lockouta" i 240 otkazanih utakmica na Božić kreće nova sezona NBA lige.

Sukob između vlasnika klubova i igrača oko novog kolektivnog ugovora prijetio je otkazivanjem cijele sezone, no dogovor je ipak postignut i sezona kreće sutra, a trajat će do 26. aprila 2012. godine. Prvog dana na rasporedu je pet utakmica, među kojima i repriza prošlogodišnjeg finala između Dallas Mavericksa i Miami Heata.

Bit će to 66. izdanje najjače košarkaške lige na svijetu, a umjesto 88 svaki klub će u regularnom dijelu odigrati 66 utakmica. Zanimljivo, tokom sezone svaka će ekipa barem jednom igrati tri večeri uzastopce što se nije dogodilo od 1999. godine.

Naslov prvaka brane Dallas Mavericksi koji su zadržali Jasona Kidda, Dirka Nowitzog i Jasona Terryja, a u American Airlines Centar stigao je i Lamar Odom iz LA Lakersa. Od zvučnijih imena Dallas je napustio Tyson Chandler preselivši u New York Knickse.

"Nismo ostali bez motiva. Jednom kada postaneš prvak to želiš biti svake sezone. Prošle sezone nismo bili među favoritima pa smo ipak otišli do kraja. Možda isto ponovimo i ove sezone," kazao je Nowitzki.

Većina NBA kroničara kao najvećeg kandidata za naslov vide Miami Heat. Prošle sezone je zapeo u finalu, no ove sezone sve prognoze govore kako će 'Vrućina' otići do kraja. Trojka LeBron James, Dwayne Wade i Chris Bosh ove će sezone svakako biti uigranija, a na Floridu su stigli i Shane Battier, Eddy Curry, Norris Cole, dok su otišli Zydrunas Ilgauskas, Erick Dampier i Mike Bibby. ekipu koja će ove sezone igrati mnogo brže. Atmosfera u ekipi je sjajna i dečki su prepuni motiva. Hoće li to biti dovoljno za naslov ? Vidjet ćemo," kazao je trener Miamija Erik Spoelstra.

S mnogo optimizma u sezonu ulazi i Chicago Bullsi koji su ponovo iznimno jaki. Osnovica ekipe su Derrick Rose, Luol Deng i Carlos Boozer, a ovoga ljeta doveli su i Ripa Hamiltona.

"Jaki smo, odlični smo. Siguran sam kako možemo do kraja. U ovoj ekipi nema 'čuvara lopte', dečki igraju brzo i atraktivno i uvijek traže najbolje postavljenog igrača," kazao je Hamilton, koji je pristigao iz Detroit Pistonsa.

Kao moguće iznenađenje sezone mnogi vide Los Angeles Clipperse koji su bitno promijenili 'roster'. U klub su stigli Chris Paul, Chauncey Billup, Trey Thompkins, Travis Leslie, no pitanje je hoće li Vinny Del Negro imati dovoljno vremena da posloži 'kockice'. Clippersi već pet sezona nisu bili u doigravanju i plasman u 'play-off' je minimalni cilj.

"Svi govore o nama i pritisak se počinje osjećati. No, vjerujem u ove dečke i nadam se uspješnoj sezoni," kazao je Del Negro.

Optimizam ne skrivaju niti u redovima New York Knicksa. Carmelo Anthony, Amare Stoudemire i novopridošli Tyson Chandler razlog su optimizmu navijača Knicksa. New York ove sezone ima ekipu koja može otići daleko ili će trener Mike D'Antoni vrlo brzo dobiti cipelu.

Naravno, ne smijemo otpisati niti Los Angeles Lakerse i Boston Celtice. Ipak, većina stručnjaka smatra kako Boston jednostavno ima prestaru momčad za ubrzanu sezonu. "The Big Three" — Kevin Garnett (35), Ray Allen (36) i Paul Pierse (34) imaju ukupno 105 godina i 44 godine NBA iskustva i pitanje je mogu li izdržati suludi ritam koji slijedi.

Lakerse je nakon pet osvojenih naslova (11 ukupno), napustio legendarni Phil Jackson koji je otišao u mirovinu. Zamijenio ga je Mike Brown koji je kao glavni trener pet sezona vodio Cleveland. Zanimljivo, Brown je doveden bez konsultacija s prvom zvijezdom Kobeom Brynatom koji je zbog toga već počeo prigovarati. Otišli su i Lamar Odom, te Shannon Brownm a nova lica u svlačionici Lakersa su Troy Murphy, Josh McRoberts i Jason Kapono.

NBA