Košarka
65

Na krilima LeBrona Miami Heat osvojio drugu uzastopnu titulu NBA prvaka

Klix.ba
(Foto: AFP)
Miami Heat je novi stari prvak NBA lige. Svoju dominaciju u najelitnijoj košarkaškoj ligi potvrdili su sinoćnjom pobjedom u sedmoj utakmici protiv San Antonio Spursa (95:88).

Bila je to još jedna magična noć LeBrona Jamesa u American Airlines Areni. Postigao je 37 poena, imao 12 skokova i upisao četiri asistencije. Dwyane Wade također je bio odličan. On je upisao double-double učinak (23 poena i 10 skokova). Upravo je ovaj dvojac upisao odlučujuće poene za novu titulu.

Od posljednjih 13 poena u utakmici, njih dvojica su postigli deset. U Suprsima, Tim Duncan je bio najraspoloženiji sa 24 poena i 12 skokova.

Što se četvrtina tiče, Miami je prvu dobio 18:16, da bi u drugoj četvrtini bili potpuno izjednačeni 28:28. Treću su Mamuze riješile u svoju korist (27:26), ali je četvrta, odlučujuća, u potpunosti pripala timu sa Floride (23:17).

"Došao sam osvojiti prvenstvo, to se i desilo. Dvije titule prvaka u tri godine nije nimalo loše", kazao je najbolji igrač play offa LeBron James, čime je stao rame uz rame sa NBA legendama Michaelom Jordanom i Billom Russellom.

"Slušajte, ne brinem o tome šta ljudi govore o meni. Ja sam LeBron James iz Akrona. Možda nikada nisam ni trebao biti ovdje gdje sam trenutno. Svake noći kad uđem u svlačionicu, vidim dres sa brojem 6 iznad kojeg piše James. Blagoslovljen sam. Ono što o meni govore van terena nije ni važno. To me ne brine", kazao je najbolji NBA igrač u posljednjih nekoliko godina.

"Bilo je i vrijeme. On se uvijek izdvoji i izdigne u trenucima kada je to najvažnije, kada je konkurencija najveća", kazao je trener Heata Erik Spoelstra.