Saopćenje
12

MVP BiH: Konfuzija u KS BiH je razlog problema sa kosovskim košarkašima, a ne ministar Crnadak

Klix.ba
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što se jučer Košarkaški savez Bosne i Hercegovine oglasio saopćenjem u kojem je optužio ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da on lično nije želio izdati vize mladim košarkašima Kosova, danas je stigao odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Saopćenje MVP BiH prenosimo u cjelosti.

"U vezi sa saopćenjem Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, koje je u pojedinim medijima u BiH objavljeno 13. avgusta 2018. godine, a u kojem se, između ostalog, navodi da je 'ministar Crnadak počeo da vodi privatne istrage samo sa ciljem kako ne bi izdao vize', Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da institucije BiH ne mogu, niti smiju biti instrument razrješavanja unutrašnjih nesporazuma u sportskim društvima koja funkcionišu na nivou BiH.

Naime, postupak izdavanja viza za ulazak u BiH regulisan je važećim zakonskim i podzakonskim aktima, a isti propisi predviđaju da ključni element za izdavanje vize jeste odgovarajući poziv koji izdaje fizičko ili pravno lice iz BiH.

Imajući u vidu da je u predmetnom slučaju, poziv Košarkaškog saveza BiH za izdavanje viza sportistima sa Kosova, Ministarstvu inostranih poslova BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima dana 7. avgusta 2018. godine (15-ak sati prije zahtijevanog termina ulaska u BiH), a da je navedenim propisima predviđeno da se odgovor Ministarstva na podnijeti zahtjev dostavlja u roku od tri radna dana, van svake sumnje je da odgovornost za bilo koju vrstu neblagovremenosti ne može biti pripisana Ministarstvu.

Pored navedenog, Ministarstvo je neposredno po prijemu predmetnog zahtjeva, od strane Košarkaškog saveza BiH zatražilo i određene dopune, nakon čega su uslijedili odgovori Košarkaškog saveza. Zaprimljeni odgovori nedvosmisleno su upućivali na konfuziju koja je, nažalost, očigledno prisutna u Savezu. Pored navedenog, iz telefonskih razgovora koji su u cilju što bržeg prevazilaženja nastale situacije obavljeni sa članovima Upravnog odbora Košarkaškog saveza, konstatovano je i očigledno nesaglasje o učešću selekcije Kosova na nastupajućem takmičenju.

Nastupanjem gore navedenih okolnosti, Ministarstvo nije imalo prostora za dalje postupanje po podnijetim zahtjevima za izdavanje viza, sve dok određeni članovi Košarkaškog saveza, koji su u prethodno obavljenim razgovorima bili eksplicitno protiv učešća selekcije sa Kosova na predmetnom takmičenju, nisu dali izjavu za medije u BiH, u kojoj iznose svoju bezrezervnu saglasnost sa učešćem kosovske selekcije na prvenstvu u Sarajevu. Zahtijevane vize za ulazak u BiH izdate su neposredno nakon objave predmetne izjave i potvrde autentičnosti iste, odnosno dana 10. 8. 2018. godine, što upućuje na činjenicu da zakonom propisani rok za dostavu odgovora na zahtjev za izdavanje viza ipak nije prekoračen, i pored niza nedosljednih stavova koji su iznijeti od strane članova najviših organa Košarkaškog saveza BiH.

U prilog dosljednoj posvećenosti Ministarstva kako važećim zakonskim aktima, tako i potrebi unapređenja sportske saradnje i uslova života i razvoja mladih, govori i činjenica da su članovima odbojkaške selekcije Kosova, koja je u tekućoj godini učestvovala na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu za juniore u Bijeljini, vize izdate bez bilo kakvih poteškoća, što je posljedica profesionalnog i usaglašenog djelovanja organa Odbojkaškog saveza BiH", stoji u saopćenju.