Želio se vratiti u Evropu
551

Musa: U Istanbulu osjećam bliskost jer sam dugo živio u Sarajevu

H. H.
Musa je priznao da mu se sviđa stil igre koji preferira trener Ergin Ataman (Foto:Screenshot)
Musa je priznao da mu se sviđa stil igre koji preferira trener Ergin Ataman (Foto:Screenshot)
U intervjuu za turski Bein Sports bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa govorio je o svom dolasku u redove Anadolou Efesa i razlozima zbog kojih je izabrao tursku ekipu.

Naš perspektivni košarkaš potpisao je dvoipogodišnji ugovor s Efesom, a u Evropu se vratio nakon dvogodišnje avanture u NBA ligi gdje je igrao za Brooklyn Netse, a bio je i član Detroit Pistonsa koji su ga uoči sezone otpustili.

"Želio sam se vratiti u Evropu i igrati u Euroligi. Imao sam i ponude od drugih timova, ali kad je Anadolu Efes poslao ponudu, mislio sam da bi to bio najbolji potez za mene. Ovo je sjajna ekipa, predvođena sjajnim trenerom i u pitanju je velika organizacija", objasnio je Musa zašto je izabrao Efes.

Kako je priznao, sviđa mu se stil igre koji preferira trener Ergin Ataman, koji je po njegovom mišljenju sličan onome u NBA ligi, što mu i odgovara.

"I ranije sam igrao ovaj stil košarke sa puno slobode. Ovo je kao NBA košarka i zbog toga volim ovaj stil. Ranije sam puno gledao Anadolu Efes i znao sam da imaju vrlo dobre igrače i jako talentovanu ekipu. Sretan sam što sam ovdje", kazao je naš 21-godišnji košarkaš.

Musa se osvrnuo i na život u Istanbulu koji ga podsjeća na Sarajevo. Priznao je i da je New York sjajno mjesto za život, ali da preferira turski grad s kojim osjeća određenu povezanost.

"New York je sjajno mjesto. Većina ljudi bi rekla da je New York najljepši grad, ali za mene je Istanbul najljepši. Ovdje osjećam bliskost jer dugo sam živio u Sarajevu koje izgleda kao Istanbul, ali je ovo mnogo veći grad."

Na kraju se prisjetio i historijskog uspjeha sa kadetskom košarkaškom reprezentacijom BiH 2015. godine, kada je naša selekcija postala prvak Evrope na Eurobasketu u Litvaniji.

"Bilo je nevjerovatno. Nismo znali da će biti tako, jer nas je u Sarajevu dočekalo više od 50.000 ljudi. To je bio veliki uspjeh za BiH, jer je to bila prva medalja osvojena na omladinskom ili seniorskom reprezentativnom nivou", kazao je Musa.

Bh. košarkaš je sjajno počeo svoju avanturu u Efesu i najavio je da će biti ozbiljno pojačanje.

U meču turske Superlige protiv Ormanspora njegova ekipa je slavila rezultatom 95:75, a Musa je postigao 19 poena. Prije toga, prve minute u dresu novog kluba Musa je upisao u meču protiv Zenita u Euroligi.