Košarka
213

Muris Memić za Klix.ba: Osvojeni trofeji su motivacija za dalji rad

Piše: Edin Isanović
Muris Memić, mladi bh. košarkaški trener, sa dosta uspjeha je protekle sezone vodio Al Ittihad Jeddah iz Saudijske Arabije.

Nakon dvije godine provedene uz Mladena Ostojića i Sabita Hadžića dogovoreno je da ovu sezonu nekadašnji igrač sarajevske Bosne počne kao prvi šef struke seniora, a da istovremeno kontroliše U-20 tim. Na kraju je dotakao vrh u obje konkurencije.

Memić kaže kako je plan bio da nakon početka sezone rukovodstvo kluba angažuje iskusnijeg stručnjaka.

“Ittihad je jedan od najvećih klubova u Aziji i nisu baš imali povjerenja jer sam mlad trener. Međutim, nakon pet kola zabilježili smo isto toliko pobjeda, a onda su rekli da nastavimo do polusezone. Bili smo prvi na tabeli. Dao sam šansu mlađim momcima koji su sa mnom radili prethodne dvije godine. Uz njihovu želju za dokazivanjem, to se isplatilo. Igrači nisu htjeli novog trenera i ostao sam do kraja. Osvojili smo titulu sa U-20 timom, titulu sa seniorskim timom nakon kup turnira koji je pet dana igralo osam najboljih ekipa. Imali smo dobre strane igrače koji su se sjajno uklopili u naš sistem”, kazao je Memić za Klix.ba.

Ovaj bh. stručnjak naglašava kako se u Saudijskoj Arabiji forsira zonska odbrana, te da je prednost Ittihada bila agresivnost i kontranapad.

“Bili smo fizički superiorniji od ostalih, što se na kraju isplatilo. To je na neki način sistem koji sam prolazio kod trenera kao igrač. Od Ermana Kuntera u Turskoj do Sabita Hadžića u Bosni. Također, i u svim kategorijama reprezentacije za koje sam igrao. Od svih sam nešto uzeo”, dodaje naš sagovornik.

Podvlači kako mu je ugovor istekao, ali je dogovorio produženje saradnje.

“Imam neke ponude iz Evrope i iz SAD-a. Vidjet ćemo šta će biti. Ono što mi je najvažnije jeste da sam u ovoj sezoni dokazao sebi da mogu, da se rad isplati. Učio sam i još uvijek učim od sjajnih trenera. Kao igrač mislio sam da znam dosta, ali je trenerski posao sasvim druga dimenzija. Dobro je što sam ispravno počeo. Radio sam sa juniorima, a u isto vrijeme bio pomoćnih seniora. Mislim da je to bilo najvažnije na početku trenerskog posla. Zahvalan sam Mladenu Ostojiću koji me uveo u ovaj posao. U tri godine sam osvojio tri tutule prvaka i dva kupa. To mi je motivacija da ulažem u sebe, da učim i napredujem”, zaključio je Memić.