Košarka
65

Mladi košarkaši Bosne i Partizana na prestižnom kadetskom turniru u Njemačkoj

FENA
Mladi košarkaši sarajevske Bosne i Partizana TS iz Banje Luke učestvovat će na međunarodnom košarkaškom turniru za kadete (U16) 10. i 11. aprila u Bühl-Badenu u Njemačkoj.
Na turniru će osim predstavnika BiH učestvovati njemački timovi USC Heidelberg, USC Freiburg i PSK Lions-Karlsruhe, a takmičenje će biti održano po principu ''svako protiv svakoga''.

Turnir organiziraju klubovi TV-Bühl i PSK Lions radi popularizacije omladinske košarke u regionu Baden-Wuertenberg.

Klubove iz BiH na turnir je pozvao trener i predsjednik košarkaškog odjela TV Bühl Vedad Forto, nekadašnji košarkaš sarajevske Bosne, koji je ostvario saradnju s trenerom omladinskog pogona KK Bosna Seadom Peštom i trenerom KK Partizan Bogdanom Stanojevićem.

"KK Partizan i KK Bosna su učestvovali na košarkaškom turniru "Three points", koji je održan 2014. godine na Jahorini. Sticajem okolnosti i bio sam na tom turniru jer je moj sin Alem pohađao košarkaški kamp. Tu sam upoznao Seada Peštu, a Bogdana Stanojevića znam od kada je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina radio kao jedan od trenera pionira KK Bosna", rekao je Forto u izjavi za Fenu.

Forto je u košarkaškoj karijeri nastupao u svim omladinskim selekcijama KK Bosna, tako da je emotivno vezan za sarajevski klub i želi mu pomoći u okviru svojih mogućnosti.

"Nastupao sam za sarajevsku Bosnu u kategorijama pionira, kadeta i juniora, emotivno sam vezan za KK Bosnu i smatrao sam svojom "obavezom" da pozivom na turnir pomognem omladinskom pogonu Bosne. Posebno me čini radosnim da obje ekipe Bosne i Partizana dolaze skupa jednim autobusom", zaključio je Forto.

Jednoglasnu podršku ideji odigravanja turnira s učesnicima iz BiH dale su uprave klubova organizatora takmičenja, TV-Buehl i PSK Lions.

Prvog dana turnira, u petak, 10. aprila Bosna će igrati protiv USC Heidelberga (11.30) i PSK Lionsa (15.30), dok će Partizan odmjeriti snage s PSK Lions (9.30) i USC Freiburg (13.30).

Dan kasnije, 11. aprila Bosna i Partizan će odigrati međusobni susret (9.30), zatim će sarajevski tim igrati protiv USC Freiburga (13.30), a banjalučki protiv USC Heidelberga.