Košarka
79

Mirza Teletović za Klix.ba: Duško Ivanović je vjerovao u mene i kada drugi nisu

Piše: A. K.
Mirza Teletović u sjajnoj formi igra u dresu Netsa (Foto: Klix.ba)
Mirza Teletović u sjajnoj formi igra u dresu Netsa (Foto: Klix.ba)
Nakon imenovanja na mjesto selektora bh. košarkaške reprezentacije Duško Ivanović je izjavio kako je ponudu prihvatio zbog Mirze Teletovića, igrača kojem je odredio karijeru. U razgovoru za Klix.ba kapiten naše reprezentacije kaže kako novog selektora zove "košarkaškim tatom".

Najbolji bh. košarkaš u posljednje vrijeme opravdava povjerenje čelnih ljudi Brooklyn Netsa koji su mu pružili priliku da igra u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu. Dobija solidnu minutažu tokom koje, u prosjeku, postiže 8,4 poena i 3,5 skokova. Netsi igraju u odličnoj formi, kao pobjednici su izašli iz osam od posljednjih devet utakmica.

"U posljednje vrijeme cijela ekipa je podigla igru na veću razinu pa tako i ja. Ušli smo u odličnu seriju i u svakoj utakmici iskoči neko novo ime. Nekad sam to ja, nekad Pierce, Williams, Blatche, nekad Johnson, nebitno. Činjenica je da imamo jako veliki broj kvalitetnih igrača i kako sezona odmiče tako smo sve bolji i uigraniji. Što se tiče mene, zadovoljan sam učinkom, iako sam svjestan da još ne dajem onoliko koliko bih možda mogao. Kod sebe uvijek ostavljam prostor da mogu još i više, ali u odnosu na proteklu sezonu, koja je bila za zaborav, pokazao sam da mogu biti od koristi, a sada je to prepoznala i cijela ekipa", rekao je Teletović za Klix.ba.

Povratak na evropski parket

Veliki utjecaj na Mirzine bolje predstave na terenu svakako ima i Jason Kidd, čovjek koji je ostavio dubok trag na NBA ligu. Kapiten bh. reprezentacije kaže kako je velika stvar što je na klupu došao trener koji ima povjerenje u njega.

"Kidd je bio sjajan igrač i kao dječak divio sam se njegovim potezima. On je legenda NBA, a kao čovjek je prilično jednostavan i komunikativan. Razgovara sa svim igračima i sa njima se ponašao kao sa prijateljima, pa tako i sa mnom. Odgovara mi njegov karakter i međusobno si vjerujemo, što je jako bitno", rekao je Teletović.

On je sa svojom ekipom nedavno gostovao u Londonu gdje su njegovi Netsi igrali protiv Atlanta Hawksa. Dolazak u London iskoristio je za druženje sa Edinom Džekom i Asmirom Begovićem.

"Poželio sam igrati u Evropi, jer je to sasvim drugačija publika u odnosu na mečeve u Americi. Bilo je lijepo ponovo trčati evropskim parketima, ali samo na kratko (smijeh), a uz sve to imao sam i svoje lične navijače - Edina i Asmira. Žao mi je što Adnan Ćatić nije mogao doći, jer se u posljednji čas razbolio, ali bit će prilike da se ponovo sretnemo. Što se tiče druženja - ostali smo malo poslije utakmice, razgovarali, popili sok i dogovorili se da se vidimo prvom narednom prilikom", podijelio je s nama svoje utiske nakon londonske utakmice.

Nastavak saradnje s Ivanovićem

Iako je boravak u Londonu bio lijepo iskustvo, Teletović kaže da od NBA lige nije odustajao ni kada mu u Americi nije išlo baš najbolje.

"Mnogo toga mi je prolazilo kroz glavu, ali nikad nisam izgubio vjeru u sebe i svoje mogućnosti. Svi mi u karijeri u jednom trenutku moramo proći kroz neki težak period, kako bismo ostvarili ono šta nam je suđeno, pa tako ni ja nisam iznimka. Nije mi prvi put da prolazim kroz teška iskušenja, ali kada čovjek voli ono što radi, onda mu ništa nije teško. Uz sve to, imam veliku podršku svoje porodice i uz njihovu ljubav, lakše prebrodim teške situacije u karijeri. Naravno, i dalje vjerujem u sebe i da nije tako, ne bih se ni okušao u NBA. Smatrao sam da sam dovoljno sazrio da se okušam u najjačoj ligi na svijetu i nisam se nikad pokajao. Sada, kada sam za godinu iskusniji vide se rezultati i u narednim godinama mogu biti još samo bolji", kazao je Teletović.

Reprezentacija je dobila novog selektora, trenera koji spada u red najboljih košarkaških trenera u Evropi. Ivanović je priznao kako je upravo Teletović ključni razlog za preuzimanje reprezentacije naše zemlje. Njih dvojica su zajedno četiri godine branili boje Tau Ceramice. Teletović nije štedio riječi hvale za novog selektora.

"Ivanovića zovem tatom košarke. Uveliko je on odredio moj košarkaški put, te utjecao na moju igru. Vjerovao je u mene i kada drugi nisu. Naučio me je da živim košarku i velika je stvar što smo za selektora dobili čovjeka koji može voditi bilo koga u Evropi, a izabrao je da vodi nas. Laska mi što je rekao da je prihvatio vođenje reprezentacije BiH i zbog mene, što samo pokazuje koliko i dalje vjeruje u mene. Sa njegovim dolaskom za kormilo, vjerujem i ja da ćemo napokon napraviti iskorak na Evropskom prvenstvu, jer imamo potencijal, kojeg će Ivanović znati iskoristiti i pretvoriti u kvalitet", rekao je Teletović.