Košarka
109

Mirza Teletović za Klix.ba: Dokazao sam da u Netsima mogu računati na mene

Piše: J. Hadžiahmetović
Mirza Teletović u utakmici protiv Bostona
Mirza Teletović u utakmici protiv Bostona
Mirza Teletović, kapiten košarkaške reprezentacije BiH, u razgovoru za portal Klix.ba govori o svom učinku u Brooklyn Netsima, reprezentaciji BiH, životu poslije profesionalnog bavljenja košarkom...

Mirza Teletović je u svojoj drugoj sezoni u Netsima i najjačoj košarkaškoj ligi dokazao da trener Jason Kidd pomože itekako računati na njega.

Teletović je u ovoj sezoni igrao u 62 utakmice te postigao 511 poena, odnosno 8,2 po susretu. Poredeći statistiku sa prošlom sezonom, Mirza je uduplao minutažu, utrostručio broj postignutih trojki, povećao preciznost te popravio odbrambenu ulogu.

"Kada upoiredim proteklu sezonu i ovu, onda sam i više nego zadovoljan. Međutim, tendencija je da igram što više i vjerujem u to da mogu. Uskoro će i playoff u kojem se nadam da ću dobiti još veću minutažu, s obzirom na to da sam dokazao da ekipa može računati na mene. Što se tiče učinka, on je ponekad usko povezan sa minutažom, ali zadovoljan sam, iako sam svjestan da je nekad moglo i mnogo mnogo bolje", kaže Teletović za Klix.ba

Kapiten košarkaških Zmajeva u NBA je otišao kao jedan od najboljih evropskih košarkaša.

"Dugo godina sam bio u Evropi i pomalo sam se zasitio. Iskustvo u NBA za mene je nešto novo i radujem se svakoj utakmici. Istina, ritam je ziosta naporan, a tu su i mnogo češća putovanja, ali ne mogu reći da mi nedostaje evropska košarka. Imat ću priliku da sa reprezentacijom uskoro igram protiv evropskih igrača, tako da ću se malo podsjetiti na to", dodaje naš sagovornik.

Pred njim i njegovim reprezentativnim saigračima su kvalifikacije za Eurobasket u Ukrajini naredne godine. BiH je u grupi sa Islandom i Velikom Britanijom sa kojom se u proteklim susretima nismo proslavili. Ipak, Teletović vjeruje u prolazak i veći uspjeh na Eurobasketu od onog kojeg su imali u Sloveniji prošle godine.

"Vjerujem u plasman na Euro, a optimističan sam i glede nastupa na Eurobasketu. U Sloveniji smo dokazali koliko možemo, ali nam je nedostajalo malo sreće. Ovaj put, morat ćemo dati još mnogo više, kako bismo napokon napravili taj iskorak na Eurobasketu kojeg sa nestrpljenjem iščekujemo, zajedno sa našim navijačima. Uz novog selektora, koji će, uvjeren sam, posložiti sve na pravi način, vjerujem da možemo napraviti velike stvari. Sazreli smo za to", poručuje Teletović.

Dodaje da je velika odgovornost nositi kapitensku traku reprezentacije BiH.

"Dok sam igrao za Tau, također sam nosio kapitensku traku, tako da sam svjestan odgovornosti koju ona donosi. Uz to, to je ujedno i velika čast, pogotovo kada si kapiten reprezentacije. Meni traka mnogo znači i trudim se da na terenu, ali i mimo njega, opravdam to povjerenje koje mi je ukazano kao kapitenu", kaže Jablaničanin kojeg smo upitali čime će se baviti nakon završetka karijere.

"Još je rano za razmišljanja o tome, jer planiram igrati najmanje još pet, možda šest godina. Najprije ću se, u to sam jedino siguran, dobro odmoriti", kaže na kraju razgovora za Klix.ba Mirza Teletović, član Brooklyn Netsa i kapiten košarkaške reprezentacije BiH.