|

VIDEO
/
Mirza Delibašić bio je najbolji košarkaš kojeg je BiH imala

Mirza Delibašić bio je najbolji košarkaš kojeg je BiH imala
5
Piše: Edin Isanović
8.12.2012. u 09:52
0
komentara
5

dijeljenja
Na današnji dan prije jedanaest godina prestalo je kucati srce najboljeg bh. košarkaša svih vremena Mirze Delibašića. On je svoju sjajnu sportsku karijeru počeo 1968. godine kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Iste godine svoju uspješnu košarkašku karijeru počeo je graditi u Sloboda Dita iz Tuzle.
Mirza Delibašić u muzeju Reala iz Madrida (Foto: Klix.ba) Mirza Delibašić u muzeju Reala iz Madrida (Foto: Klix.ba)
Relevantni košarkaški stručnjaci i ljubitelji čarobne igre pod obručima već tada su mu predviđali spektakularnu karijeru. Probijao se talentom i upornošću. Motiva mu nikada nije nedostajalo. Nakon četiri godine provedene u klubu iz svog rodnog grada preselio je u Sarajevo gdje je sa dosta uspjeha nosio dres Bosne.

Osvojio sve što se moglo

Za Studente je odigrao oko 700 utakmica. Sa Bordo timom postao je prvak Starog kontinenta 1979. godine. Krasio je ga je vrlo dobar pregled igre, tačna proigravanja i precizan šut. Mnogi ga pamte po eleganciji u igri.

Bio je prvak Jugoslavije, a osvajao je i kup. U dresu reprezentacije bivše države osvajao je medalje na evropskim, svjetskim i olimpijskim takmičenjima.Dobitnik je brojnih sportskih priznanja. Jednostavno, osvojio je sve što se moglo osvojiti.
Bez dvojbe, spada u red najvećih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. Za njegove usluge borili su se mnogi evropski klubovi.

Neizbrisiv trag u Realu

Ipak, 1980. godine preselio je u Real Madrid. Ovaj vanserijski igrač obilježio je svoju generaciju. I danas ga smatraju jednim od najboljih igrača madridskog tima. Dokazao se u zahtijevnoj evropskoj ligi, a mnoge je zadivila njegova lakoća postizanja koševa. Fenomenalnom strategijom i nesvakidašnjom tehnikom lomio je suparnike.Bio je prva zvijezda španskog velikana, a navijači Kraljevskog kluba su ga izuzetno cijenili. Slike u muzeju ovoga kluba potvrđuju ove argumente. Dvorana Skenderija nosi naziv "Mirza Delibašić“.Kinđe je rođen u Tuzli 9. januara 1954.godine. Najveći košarkaš naše zemlje svih vremena umro je 8. decembra 2001. godine.Članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, sportski radnici i poštovaoci položit će cvijeće na njegov grob na Gradskom groblju Bare u znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu svih vremena.

Mirza Delibišać ne smije biti zaboravljen...
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.