Centar Real Madrida potvrdio
0

Mirza Begić nije odbio košarkašku reprezentaciju BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Mirza Begić (Foto: AFP)
Mirza Begić (Foto: AFP)
Košarkaš Mirza Begić, visoki centar Real Madrida, razočaran je medijskim napisima koji tvrde kako je definitivno rekao "ne" bh. košarkaškoj reprezentaciji.

Rođeni Bijeljinac u dresu Kraljevskog kluba u proteklom periodu nije razgovarao sa čelnim ljudima Košarkaškog saveza BiH.

Ovo je Begić danas potvrdio na svom Facebook profilu dodavši kako je svoje razloge neigranja za reprezentaciju BiH objasnio više puta u intervjuima za bosanskohercegovačke i slovenske medije.

Kako saznajemo, Begić još uvijek nije definitivno izgubljen za BiH te bi mogao biti dio tima koji će Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH, voditi na Eurobasket u Sloveniji u novembru ove godine.

Begić je u svojoj karijeri nastupao za tuzlansku Sloboda Ditu i nekoliko slovenskih ekipa. Dobrim partijama u dresu Union Olimpije privukao je pažnju litvanskog Žalgirisa u koji je prešao 2009. godine.

Međutim, samo godinu dana kasnije, dobio je ponudu slavnog Real Madrida, čije boje brani već dvije godine.

Begić je rođen u Bijeljini, odakle je, zajedno sa porodicom, kao izbjeglica otišao u Njemačku.

Nakon povratka u BiH preselio je u Sloveniju, gdje je dobio državljanstvo i u čijem nacionalnom dresu nastupa. Božidar Maljković, selektor košarkaške reprezentacije Slovenije, uvrstio je Begića na širi spisak od 34 igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo. Uz Begića, na spisku Slovenije se nalazi još nekoliko Bosanaca i Hercegovaca. Tu su 21-godišnji Alen Omić, rođeni Tuzlak, 29-godišnji Zeničanin Hasan Rizvić i 31-godišnji Sarajlija Aleksandar Ćapin.