Kraj velike karijere
3

Mirsad Turkcan se oprostio od košarke pred 15.000 gledatelja

Klix.ba
Proslavljeni turski reprezentativac Mirsad Turkcan u nedjelju se oprostio od aktivnog bavljenja košarkom utakmicom u Ulker Areni u Istanbulu između Fenerbahcea i CSKA iz Moskve.

Turkcan je na košarkaškim terenima proveo skoro 20 godina, a neizbrisivi trag je ostavio u Fenerbahceu, Efes Pilsenu, Racingu, CSKA, Montepaschiju, Dinamu iz Moskve, a godinu dana igrao je za New York Knickse. Ostat će upamćen kao rekorder po broju skokova (1.300) u Euroligi. U svojoj vitrini ima mnogo medalja i titula, a sa turskom reprezentacijom osvojio je i srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Istanbulu.

Navijači i prijatelji priredili su mu spektakularnu noć u Ulker Areni. Od košarke se oprostio nakon samo dvije minute utakmice. Efektno je pogodio tricu, podigao ruke i zaplakao dok su se sa tribina čule ovacije koje su trajale 20-ak minuta.

Publika je imala priliku vidjeti i kratki promotivni film o njegovoj karijeri. Turkcan je film pogledao držeći sina u naručju i plačući.

Turkcana su u košarkašku penziju ispratili mnogi slavni gosti iz svijeta košarke, a na tribinama su bile okačene i zastave naše zemlje. Posebnu počast još jednom je dobio i Bogdan Tanjević, koji ponovo s klupe predvodi tursku reprezentaciju. Među zvanicama je bio i Neven Spahija, kao i komentator Sabahudin Topalbećirević, koji kaže da je noć bila fenomenalna, a čitav događaj na svjetskom nivou.

"Čestitam Mirsadu, uvijek je bio uporan i to mu se isplatilo. Nije zaboravio ni svoje prijatelje iz djetinstva, ni mnoge koji su ga pratili kroz karijeru. Drago mi je i da sam se nakon nekoliko godina vidio sa prijateljem Nevenom Spahijom koji je obećao doći na Drugi međunarodni sportski simpozij u januaru naredne godine", rekao je popularni Baho.

Kako nam je rekao Topalbećirević, u Turskoj u superlativima pričaju o našoj košarkaškoj reprezentaciji i smatraju da je dovođenje Ace Petrovića bio pravi pogodak.

Utakmica je završena pobjedom istanbulskog tima rezultatom 74-56.