NBA finale
0

Miami osvojio naslov, James ostvario snove

Totalsport
Foto: NBA
Foto: NBA
"Ovo mi je najljepši dan u životu", poručio je LeBron James nakon što je "triple-double" učinkom odveo Miami do pobjede protiv Oklahoma Cityja (121-106) i osvojio svoj prvi naslov prvaka u NBA ligi.

Za košarkašku ekipu iz Miamija ovo je drugi NBA naslov u historiji, prvi poslije 2006. godine, a James se nakon godina čekanja, propuštenih prilika, često i osporavanja, napokon dokopao prvog prstena prvaka. I petu je utakmicu finalne serije protiv Thundera odigrao kao pravi vođa - zaključio ju je s 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija.

Heat je dočekao naslov u drugoj sezoni nakon stvaranja zvjezdane ekipe, odnosno nakon priključivanja LeBrona Jamesa i Chrisa Bosha starosjediocu Dwyaneu Wadeu. Lani je veliki trojac s ostatkom društva pokleknuo u finalu protiv Dallasa i Dirka Nowitzkog, no ove godine nije bilo pogrešnog koraka. Nakon što je Thunder slavio u prvom dvoboju na svome parketu, Miami je nanizao četiri pobjede, od čega posljednje tri u svojoj American Airlines Areni, i zaključio finalnu seriju bez povratka u Oklahomu.

"Ovaj mi naslov znači sve. Lani sam donio tešku odluku o napuštanju Clevelanda, no znao sam što želim od svoje budućnosti. Znao sam i da je pred Miamijem blistava budućnost. Ovo je ispunjenje snova. Sve se isplatilo", rekao je James neposredno prije no što je proglašen najkorisnijim igračem (MVP) doigravanja.

Prije toga je, podsjetimo, dobio priznanje i za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela lige, a kad je u ruke dobio i glavnu nagradu, pehar namijenjen NBA prvaku, prozborio je samo:

"Bilo je i vrijeme. Bilo je i vrijeme!"

Otkad je 2003. izravno iz srednje škole uletio u dres Clevelanda, dvaput je bio MVP osnovnog dijela lige, dvaput MVP All-Star utakmice, igrao je i veliki finale s Cavaliersima (2007.), ali za ostvarenje snova ipak je morao napustiti rodni Ohio i preseliti na sunčanu Floridu. Kao i tokom cijele sezone, i u četvrtak je najveću podršku imao u ostala dva člana zvjezdanog trojca. Chris Bosh je dodao 23 koša i sedam skokova, Dwyane Wade se zaustavio na 20 poena i osam uhvaćenih lopti, a odličan je bio i čovjek s klupe Mike Miller s 23 koša.

Još jedna velika utakmica najboljeg strijelca lige Kevina Duranta (32 poena, 11 skokova) nije bila dovoljna za Oklahomu. Nije Durant imao dovoljnu pomoć Russella Westbrooka koji je ubacio 19 koševa, ali uz očajan šut iz igre (4-20). James Harden je, također, dodao 19 poena, ali to je uglavnom bilo sve od Thundera čiji je zaostatak na ulasku u posljednju četvrtinu narastao na 24 koša (95-71).

"Ovo boli, čovječe. Svi smo braća u ovoj ekipi i teško nam je izgubiti na ovaj način. Došli smo do finala što je dobro, ali nismo se htjeli zaustaviti na tome. Nažalost, izgubili smo i teško nam je", kazao je Durant.

Za utjehu mu ostaje činjenica da su i on, i Westbrook i Harden i Serge Ibaka mlađi od 23 godine i ako ostanu na okupu, pred njima je vjerojatno sjajna budućnost. Ostat će, međutim, zapisano da su ove sezone četiri poraza u nizu ubilježili samo jednom, ali u najgorem mogućem trenutku - u velikom finalu.

NBA finale:

Miami - Oklahoma City 121-106 (James 26k, 11s, 13a, Bosh 24k, 7s / Durant 32k, 11s, Westbrook 19k, 6a)

(Miami je dobio seriju s 4-1)